ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον ανακριτή ο Ν. Μιχαλολιάκος - «Μέσα» ο Λαγός, «έξω» οι άλλοι 3 χρυσαυγίτες βουλευτές

23:39 - 02 Οκτ 2013 | Πολιτική
Στον ανακριτή ο Ν. Μιχαλολιάκος - «Μέσα» ο Λαγός, «έξω» οι άλλοι 3 χρυσαυγίτες βουλευτές
(Upd) Ο γγ της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να καταθέσει στον ανακριτή. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι χρυσαυγίτες βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε ο Λαγός. Για τον Κασιδιάρη ορίστηκε εγγύηση 50.000 ευρώ και περιορισμός εξόδου απο τη χώρα, ενώ για τους Παναγιώταρο - Μίχο ορίστηκε μόνο περιορισμός εξόδου από τη χώρα.

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, ο κ. Μιχαλολιάκος μεταφέρθηκε από τη ΓΑΔΑ όπου κρατείτο στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να καταθέσει σε ανακριτή  και εισαγγελέα για την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. 

 

Ο κ. Μιχαλολιάκος μετήχθη από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης, μαζί με άλλους πέντε κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση. Ο γγ της Χρυσής Αυγής πέρασε την πόρτα του Κτιρίου 6 των δικαστηρίων, εν μέσω επευφημιών από περίπου 200 συγκεντρωμένους οπαδούς της Χρυσής Αυγής.

 

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" ατά την απολογία του στον ανακριτή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και οι συγκατηγορούμενοι του, υποστήριξε ότι η δίωξη του είναι πολιτική και καταδίκασε κάθε μορφή βίας. «Λυπάμαι για τη δολοφονία Φύσσα. Την αποδοκιμάζω όπως και τη βία συνολικά. Δεν είμαι ναζιστής». Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της οργάνωσης. «Δεν γνωρίζω εάν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν παραβατική συμπεριφορά. Η Χρυσή Αυγή είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση».

 

Μαζί με τον κ. Μιχαλολιάκο στην Ευελπίδων μεταφέρθηκαν άλλοι πέντε από τους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης. Σε τρεις εξ αυτών επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ η σύντροφος του προφυλακισμένου βουλευτή, Γιάννη Λαγού, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Νωρίτερα, είχε κριθεί προφυλακιστέα η εμπλεκόμενη στην υπόθεση αστυνομικός που υπηρετούσε στον Πειραιά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ανακριτών, αυτή την ώρα απολογείται ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ θα ακολουθήσουν οι απολογίες άλλων πέντε κατηγορουμένων στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και του φερόμενου ως «πυρηνάρχη» της οργάνωσης στη Νίκαια.

 

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, ανακριτές και εισαγγελέας θα συσκεφθούν προκειμένου να αποφασίσουν για την προφυλάκισή του. Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο αδελφός του, Τάκης Μιχαλόλιας.

 

Σύλληψη 50χρονης που καταζητούνταν

 

Συνελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων η 50χρονη, μέλος της Χρυσής Αυγής, που αναζητείτο για εμπλοκή στην υπόθεση για την οποία συνελήφθη προχθές ο πρώην διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα.

Η 50χρονη θα οδηγηθεί την Πέμπτη στον εισαγγελέα, ενώ αναζητείται ακόμη ο τέταρτος από τους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα ο 60χρονος συνταξιούχος αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε επίσης στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

 

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος 

 

Νωρίτερα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά την απολογία τους, οι Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ.Παναγιώταρος και Ν.Μίχος, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε ο Γ. Λαγός.

 

Οι βουλευτές αποχώρησαν χαμογελαστοί και με τα πόδια από την Ευελπίδων. Συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες μπροστά στα Δικαστήρια τους καταχειροκρότησαν ενώ οι ίδιοι έδειχναν ικανοποιημένοι από την απόφαση των ανακριτών.

 

Oι τρεις βουλευτές έφυγαν με ταξί και κατευθύνθηκαν προς τη ΓΑΔΑ, πιθανόν για να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ απείλησαν και χειροδίκησαν εις βάρος δημοσιογράφών που τους περίμεναν για να κάνουν δηλώσεις, μετά την απόφαση των ανακριτών. Να σημειωθεί ότι οι απολογίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης και γύρω στις εννιά το πρωί ολοκληρώθηκε η απολογία του Νίκου Μίχου.

 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι βουλευτές αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και υποστηρίζουν ότι υφίστανται πολιτική δίωξη. Μάλιστα ο Νίκος Μίχος υποστήριξε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.

 

Εξάλλου, προθεσμία για την Πέμπτη πήρε για να απολογηθεί ο Παππάς.

 

Η αντίδραση της κυβέρνησης

 

«Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε εξάλλου, ότι «το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές».

 

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν την έντονη δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαμαρά προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

 

Δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορούμενου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

 

Χαμηλούς τόνους συνιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις δικαστικές πηγές, με αφορμή δηλώσεις περί δικαίωσης των κατηγορουμένων βουλευτών της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται.

Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι η επιβολή περιοριστικών όρων έχει συγκεκριμένη νομική ερμηνεία σύμφωνα με την οποία δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αντίθετα μάλιστα, σημειώνουν, τα στοιχεία θεωρούνται "δεμένα" πλην όμως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων, καθώς είναι πλέον γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, όπως και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις.

Τέλος, αναφέρουν ότι η προφυλάκιση του Γιάννη Λαγού ήταν μονόδρομος, καθώς τα στοιχεία συνδέουν άμεσα τον βουλευτή με την υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι

 

Τί είπε ο Λαγός

 

Ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος ανακρίθηκε επί τρεις ώρες, δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη "κινητικότητα" με κλήσεις ήταν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.

Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

 

Τί είπε ο Παναγιώταρος

 

Ο δεύτερος βουλευτής που απολογήθηκε, επί τρεις ώρες ήταν ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον συγκατηγορούμενό του βουλευτή Γιάννη Λαγό, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του Φύσσα ήταν κάτι σύνηθες και στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχει με όλους τους συναδέλφους του.

 

Απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση ότι δεν γνωρίζει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά και ότι τον έχει δει σε δύο τρεις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΧΑ.

 

Ο βουλευτής φέρεται να υποστήριξε ότι ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι αστείο και ότι στηρίζεται σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά που είναι άσχετα με το κόμμα. Δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στην Χ.Α.

 

Τί είπε ο Κασιδάρης

 

Πάνω από έξι ώρες κράτησε η ανάκριση του Ηλία Κασσιδιάρη, ο οποίος αρνήθηκε τον ρόλο του "επιχειρησιακού αρχηγού" που του αποδίδεται και τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστική οργάνωση, ούτε χρησιμοποιεί ναζιστικά σύμβολα. "Δεν είμαστε ναζιστές ούτε εθνοσοσιαλιστές αλλά έλληνες εθνικιστές" ανέφερε.

 

Φέρεται επίσης να είπε ότι το κόμμα χρηματοδοτείται από την κρατική χρηματοδότηση και ότι οι βουλευτές δίνουν το 20% της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν. Σχετικά με τις φωτογραφίες που δείχνουν στρατιωτική εκπαίδευση με αληθινά όπλα έκανε λόγο για "μαθήματα αυτοάμυνας".

 

"Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία" τόνισε.

 

Προς αναβολή της συνεδρίασης της ΚΟ της Χρυσής Αυγής

Στη Βουλή αποδίδει η Χρυσή Αυγή το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης, για αύριο, συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.
Όπως υποστηρίζεται από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, η βουλή δεν διέθεσε την αίθουσα της Γερουσίας, που είχε ζητήσει, με το επιχείρημα ότι γίνονται εργασίες, αντιπρότεινε άλλη αίθουσα, μικρότερη, και ως εκ τούτου ίσως δεν είναι δυνατό να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεδρίαση.

Από την πλευρά της Βουλής έγινε γνωστό ότι στην αίθουσα της Γερουσίας είναι προγραμματισμένες εργασίες εδώ και δύο μήνες και ότι στη Χρυσή Αυγή είχε αντιπροταθεί να της διατεθεί η αίθουσα 223 του δευτέρου ορόφου, η οποία είναι επίσης άνετη αίθουσα, ικανή για να καλύψει συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας κόμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:29 - 03 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.