ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Στα Τείχη της Ιερουσαλήμ για ενεργειακά και άμυνα

00:01 - 07 Οκτ 2013 | Πολιτική
Σαμαράς: Στα Τείχη της Ιερουσαλήμ για ενεργειακά και άμυνα
Η ενδυνάμωση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ την Δευτέρα και την Τρίτη.
Η ιστορική αυτή επίσκεψη έρχεται λίγο μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου είχε επαφές με το αμερικανοεβραϊκό λόμπι. Ετέθη, δε, στο επίκεντρο μιας μίνι συνεδρίασης την Κυριακή του υπουργικού Συμβουλίου.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
 

Επίσκεψη σε καλό κλίμα

 
Το ταξίδι έρχεται σε μια "ανοιξιάτικη περίοδο" για τις σχέσεις των δύο χωρών όχι μόνο λόγω της συνεργασίας που υπάρχει ήδη και εξελίσσεται  στον τομέα της ενέργειας μαζί με την Κύπρο, αλλά και λόγω των εξελίξεων στο θέμα της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί "κόκκινο πανί" για τον στρατηγικό πλέον εταίρο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τους Αμερικανούς, υπό τις ευλογίες των οποίων χτίζεται αυτή η ελληνοισραηλινή προσέγγιση.
 
Με βάση το πρόγραμμα της επίσκεψης στο Ισραήλ ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς φτάνει το απόγευμα της Δευτέρας στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και περίπου 100 επιχειρηματίες, από τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, των τροφίμων, του τουρισμού και του real estate, που θα μετάσχουν σε σχετικό φόρουμ στο Τελ Αβίβ, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.
 
090743673
 
Μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη συνεργασίας και περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Στη συνέχεια θα προεδρεύσουν από κοινού στο εκκρεμές εδώ και καιρό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στο οποίο μετέχουν έλληνες και Ισραηλινοί υπουργοί. Από ελληνικής πλευράς θα βρεθούν στα Τείχη της Ιερουσαλήμ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ.Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γ. Μανιάτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Υποδομών κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού κυρίαΌλγα Κεφαλογιάννη.
 
Περίπου 10 αναμένεται να είναι οι διμερείς συμφωνίες, που θα υπογραφούν με πιο σημαντικές αυτές, που αφορούν την ενέργεια, τη δημόσια τάξη  και τον τουρισμό.Πιο συγκεκριμένα έχουν να κάνουν με την κοινή δίωξη εγκληματιών, την αμοιβαία συνδρομή σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, την τόνωση των ανταλλαγών τεχνογνωσίας σε θέματα τουρισμού, τις θεωρήσεις εισόδου, κτλ.
 
 
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η συμφωνία που θα υπογράψει ο Γιάννης Μανιάτης με τον Ισραηλινό ομόλογο του Σιλβάν Σαλόμ που θα αφορά την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
 
466863221
 
Έτσι, σε μια κίνηση καλής θέλησης ο κ. Μανιάτης, κι ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες με τα πιο "ώριμα" οικόπεδα των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού και του Ιονίου, αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τον σχετικό διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές, στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού, όπου υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον από την ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil και την ελληνική Energean Oil & Gas S.A. Αξίζει να αναφερθεί ότι η όλη διαδικασία έχει έντονη διασύνδεση και με τα ελληνοτουρκικά θέματα, καθώς άπτεται του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί επιδιώκουν πακέτο λύση σε Κύπρο και ΑΟΖ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενός σταθερού περιφερειακού ενεργειακού και γεωπολιτικού χάρτη στην περιοχή. Ωστόσο η αντίδραση της Άγκυρας, που βλέπει με έντονη αντιπαλότητα ακόμα το Τελ Αβίβ, φρενάρει το αμερικανικής έμπνευσης αυτό σχέδιο. Γι'  αυτό και σε σχέση με τις περιοχές που ενδιαφέρουν την Ratio Oil, θα επιτραπεί έρευνα στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές περιοχές παραχώρησης επεκτείνονται πέραν αυτού.
 
Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί επίσης με βάση το αρχικό πρόγραμμα με τον Ισραηλινό πρόεδρο κ. Πέρες και τον Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο
 
Το "πήγαινε - έλα" υπουργών δε σταματά όμως εδώ.  Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, μεταβαίνει στο Ισραήλ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, ενώ εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο κοινές ασκήσεις, σε περιοχή του κεντρικού και νοτίου FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και σε περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου με συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ισραηλινού σκάφους εναερίου ανεφοδιασμού. Για τον Νοέμβριο προβλέπεται επίσης επίσκεψη και στάθμευση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος.
Τελευταία τροποποίηση στις 00:29 - 07 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.