ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χανιά: Η Δημοτική Αγορά ... έγινε 100 χρονών και ζητεί 14 εκατομ. για να συντηρηθεί

00:03 - 09 Οκτ 2013 | Πολιτική
Χανιά: Η Δημοτική Αγορά ... έγινε 100 χρονών και ζητεί 14 εκατομ. για να συντηρηθεί
Τα εκατοστά της γενέθλια εορτάζει η εμβληματική Δημοτική Αγορά Χανίων, που αναγέρθηκε στο χώρο του νότιου ενετικού προμαχώνα Piatta forma, του κύριου προμαχώνα των μεγαλεπήβολων οχυρώσεων που έχτισαν στην πόλη οι Ενετοί για να θωρακίσουν την πόλη από τους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα.

H κατασκευή της Αγοράς ξεκίνησε το 1911 και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο γκρεμίστηκε μέρος των οχυρώσεων, ώστε να ενοποιηθεί ο παλιός ιστός της πόλης με τις νέες επεκτάσεις της.

Η Δημοτική Αγορά χτίστηκε πάνω σε σχέδια του ντόπιου μηχανικού Δρανδάκη, στο πρότυπο της σκεπαστής αγοράς της Μασσαλίας και εγκαινιάστηκε το 1913 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έχει σχήμα σταυρού και 4 πόρτες, μία σε κάθε πτέρυγα, που κλείνουν για να παρέχουν ασφάλεια στα 76 καταστήματα που στεγάζονται εδώ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φαρμακείο, παντοπωλεία κλπ. Αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι για τα Χανιά και είναι μία από τις εντυπωσιακότερες στο βαλκανικό χώρο.

agora chania800

Το ιστορικό της κατασκευής

Όπως σημειώνει η Ζαχαρένια Σημαντηράκη, ιστορικός και συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείο Κρήτης, "η απόφαση για την ανέγερση της Αγοράς ελήφθη το 1908, επί δημαρχίας Εμμ. Σειραδάκη. Ο Εμμ. Μουντάκης εξελέγη το 1911, οπότε και τη θεμελίωσε και ήταν φυσικά παρών κατά τα εγκαίνιά της το 1913. Ως προς το θέμα της οικοδόμησης της Αγοράς επί του φρουρίου, υπήρξαν και τότε δριμύτατες επικρίσεις που δημοσιεύθηκαν και στον Τύπο. Χαρακτηριστικό είναι μακροσκελές δημοσίευμα στη Χανιώτικη εφημερίδα "Ελεύθερον Βήμα" (φ.303/24-12-1910) με τίτλο "Η οικοδόμησις Αγοράς - τεράστιον σφάλμα εάν οικοδομηθεί επί του φρουρίου", αλλά και πλείστα άλλα. ( Ζαχαρ. Σημανδηράκη, "Δημοτική Αγορά 80 χρόνια, 193 - 1993", έκδοση Δήμου Χανίων, Χανιά 1993).

agora chania590

Στην αναζήτηση κονδυλίων για τα γενέθλια της αγοράς

Με φόντο την ιστορία αλλά και με στόχο την ανεύρεση κονδυλίων για τη συντήρηση του κτίσματος φορείς της πόλης οργανώνουν εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του σημαντικού αυτού μνημείου στα Χανιά. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 2 Νοεμβρίου -ημερομηνία που το 1913 ξεκίνησε τη λειτουργίας της- με μία μικρή αναπαράσταση των όσων συνέβαιναν εκεί και θα κορυφωθεί στις 4 Δεκεμβρίου -ημερομηνία που το 1913 εγκαινιάσθηκε η Δημ. Αγορά- ενώ στο κέντρο της Αγοράς θα στηθεί μέσα στον Οκτώβριο κιόσκι με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες κατασκευής της.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης, σε δηλώσεις του με αφορμή τους εορτασμούς, τόνισε πως πρόθεση του Δήμου είναι να προχωρήσει η υλοποίηση της μελέτης για την ανακατασκευή του μνημείου. Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο είναι εφικτό να δανειστεί ο Δήμος τα 14 εκ. ευρώ που απαιτούνται. Πάντως ο δήμαρχος τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου εύρεσης των αναγκαίων πόρων είτε από το νέα ΕΣΠΑ, είτε από το πρόγραμμα Jessica.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.