ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαγειρέματα» στην κεντροαριστερά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές

00:03 - 15 Οκτ 2013 | Πολιτική
«Μαγειρέματα» στην κεντροαριστερά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές
Κίνηση που στόχο έχει τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κεντροαριστερού στρατοπέδου, που θα στεγάσει ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και λοιπούς και θα κατέβει με αξιώσεις στις ευρωεκλογές χαρακτηρίζεται αυτή των «75».

Με έντονη «Βενιζελική» χροιά, καθώς μέσα της υπάρχουν στελέχη που στο παρελθόν έως και πρόσφατα είναι συνομιλητές του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, η συγκεκριμένη κίνηση έχει δίαυλους και με το εξωτερικό και δη την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ξένοι παρατηρητές από τον όμορο χώρο θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η συμπόρευση όλων αυτών των δυνάμεων, μια και διαφορετικά, εάν υπάρξει αυτόνομη κάθοδος ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, υπάρχει κίνδυνο μη εκπροσώπησης του χώρου. Κι αυτό την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να εκλέξει πρόεδρο της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό σε πρόσφατη εκδήλωση στα τέλη Μάη, που είχε οργανώσει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, προς τιμήν του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μιχ. Παπαγιαννάκη, είχε καταγραφεί ο σχετικός προβληματισμός, παρουσία μάλιστα ενός εκ των υπογραφόντων το κείμενο του καθηγητή Γ. Παγουλάτου.

Η αγωνία αυτή των Ευρωπαίων είχε μεταφερθεί και στο Φώτη Κουβέλη, πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, στο ανοιξιάτικο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Για έναν νέο πολιτικό χάρτη

Με ανοικτή τη συζήτηση για το νέο πολιτικό χάρτη, αναστάτωση προκαλούν στην ΔΗΜΑΡ οι υπογραφές στελεχών που είναι μέλη της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που υπέγραγαν το κείμενο των "75. Ειδικότερα από την Εκτελεστική Επιτροπή είναι οι: Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς, Γιάννης Αντωνίου και Δώρα Τσικαρδάνη. Και από την Κεντρική Επιτροπή οι: Γιάννης Καούνης, Κώστας Δέλκος και Τέλης Σαμαντάς.Στη ΔΗΜΑΡ ανήκουν επί της ουσίας και οι Γιάννης Μειμάρογλου και Γιάννης Μπέζος.

Από τη ΔΗΜΑΡ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση-σχόλιο, ωστόσο ο Γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM τόνισε ότι "Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι στρατηγικού χαρακτήρα επιδίωξη για τη ΔΗΜΑΡ όχι τώρα, αλλά εδώ και δύο χρόνια" και επισήμανε ότι "κάθε πρωτοβουλία που εμφανίζεται και συμβαδίζει με μια κατεύθυνση στρατηγικού χαρακτήρα "παρουσιάζει ενδιαφέρον για το κόμμα".

Υπογράμμισε μάλιστα, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι «στη μεγάλη πορεία ανασυγκρότησης αυτού του χώρου πρέπει να έχουμε αυστηρή κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές», κάτι που δεν θα συναντήσει την επιδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί επίσης ότι αναμένεται ο "πολιτικός γάμος" της ΔΗΜΑΡ και της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου με κοινή εμφάνιση στις αρχές Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο εκδήλωσης.

loverdos600 141013

Το εκσυγχρονιστικό μπλοκ

Την ίδια ώρα με το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» κτύπησε και το Παπανδρεϊκό καθώς με κείμενό τους 800 στελέχη της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ, όπου ενεργό ρόλο έχει ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ζητούν άμεση αλλαγή πολιτικής για να κλείσει ο κύκλος της κρίσης και Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής Συνοχής, για να απομονωθούν και να εκμηδενιστούν κοινωνικά και πολιτικά οι νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ζητούν.
Με κείμενο, που αποτελεί συνολική πρόταση για το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης και του άνοιγμα του κύκλου της ανάπτυξης, απαιτούν άμεσα ένα Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνική Συνοχή και την έξοδο από την κρίση.

anergia970

Το κρίσιμο στοιχείο της ανεργίας

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζουν ως αναγκαία την παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνουν ωστόσο, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά και σε βάθος οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του φαινομένου της ΧΑ.
Όπως αναφέρουν, «η κοινωνία τείνει σε οριακές καταστάσεις και μοιάζει όλο και περισσότερο με «καζάνι» έτοιμο να εκραγεί. Πολλές κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων τα δυόμιση εκατομμύρια νεόπτωχοι, οι 1,5 εκ άνεργοι και οι σχεδόν 1 εκ νέοι που δεν έχουν μπει ακόμη στην αγορά εργασίας, βρίσκονται στο κόκκινο λίγο πριν την μεγάλη ''έκρηξη''».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι τουλάχιστον παράδοξο, όπως επισημαίνουν, να μιλούν όλοι για καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα να γίνονται οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Δημόσιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.