ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ: «Η Λευκωσία θα ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα»

13:37 - 15 Οκτ 2013 | Πολιτική
Το Κυπριακό και η οικονομική κρίση τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρόμπεϊ, τόνισε ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και αναγνωρίζει τα βήματα που έγιναν από την κυπριακή κυβέρνηση, την οποία συνεχάρη για την προσπάθεια που καταβάλει. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν, ενώ χαρακτήρισε τις προοπτικές της ενέργειας σημαντικό παράγοντα στην όλη προσπάθεια.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πιθανότητες να αναμειχθεί η Ε.Ε. σε υψηλό επίπεδο στην επίλυση του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι οι διενέξεις μπορούν να ξεπεραστούν με διάλογο και εμπιστοσύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "40 χρόνια διαίρεσης του νησιού, είναι  μεγάλο χρονικό διάστημα". Τόνισε ότι "υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια" και ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα επανάληψη των συνομιλιών και τα δύο μέρη να αδράξουν αμέσως την ευκαιρία. Ο κύριος Ρόμπεϊ δήλωσε, επίσης, ότι "στο πλευρό της Κύπρου βρίσκονται και άλλες χώρες, οι οποίες θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη".

Νίκος Αναστασιάδης: Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στο μνημόνιο

Από την πλευρά του ο κ.Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση του παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υλοποίηση του μνημονίου, χωρίς καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι "με τις αλλαγές που έγιναν αναδεικνύεται πιο ισχυρός και καλά κεφαλαιοποιημένος, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών".

Παραδέχθηκε, πάντως ότι "ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος", συμπληρώνοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πνεύμα ενότητας μεταξύ του λαού. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι θα εργαστεί με αποφασιστικότητα για επίτευξη μόνιμης και διαρκούς λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Πρόσθεσε, δε, ότι για να αποφευχθεί η επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, η οποία όπως είπε δεν αποδείχθηκε παραγωγική, θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός της ουσίας και των στόχων, με ξεκάθαρο τρόπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 15 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.