ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιβλίο Γιαννίτση: Αναζητώντας την ηγεσία των «59»

09:29 - 18 Οκτ 2013 | Πολιτική
Βιβλίο Γιαννίτση: Αναζητώντας την ηγεσία των «59»
“Χρειαζόμαστε μια πυξίδα για την πορεία μας, που δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά και ιδεολογική, κοινωνική, πολιτική και ευρωπαϊκή” επισημαίνοντας ότι στο βιβλίο αυτό αναζητά “το ιδεολογικό υπόβαθρο μιας πολιτικής για την κρίση, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κενό και χωρίς ένα τέτοιο ιδεολογικό υπόβαθρο η κρίση θα αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές μετρολογίες και με φωνές του καθολικού αρνητισμού” τόνισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ¨Η Ελλάδα στην Κρίση” από τις εκδόσεις “ΠΟΛΙΣ” ο Τασος Γιαννίτσης
Παρόντος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του τόνισε ότι  πρέπει  να αναδειχθεί στην προσωπικότητα εκείνη που μπορεί να ηγηθεί του χώρου στη βάση του κειμένου των “59”, δίνοντας ιδεολογικoπολιτική υπόσταση στο όλο εγχείρημα ανάμεσα στις συμπληγάδες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε “στην χρεοκοπία στερεότυπων και δογμάτων” αλλά και “πώς ακραία φαινόμενα, όπως η ναζιστική οργάνωση, έρχονται και καλύπτουν τα κενά, δηλαδή τις αδυναμίες του ιδεολογικού, αξιακού και πολιτικού μας συστήματος” λέγοντας “ποτέ μου δεν θα υποστήριζα ότι υπάρχει μια απάντηση, δεν είναι μονόδρομος, υπάρχουν περισσότερες, όμως, αφ’ ενός πρέπει κανείς να τις προσδιορίσει με πολύ προσοχή και αυτό δεν έχει γίνει, ενώ αφ’ ετέρου δεν σημαίνει ότι οι απαντήσεις αυτές είναι όπως θα ήθελε κανείς”.
 
Αναφερόμενος στα χρόνια μετά το 2009 διαπίστωσε “πολλές αρνητικές εξελίξεις” από τις οποίες στάθηκε σε δύο:
Πρώτον, η σημερινή κατάσταση της χώρας και ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων θα μπορούσε να είναι αρκετά διαφορετική από τη σημερινή και αυτό είναι αποτέλεσμα των επιλογών που έγιναν μέσα στη χώρα και όχι όσων επιβλήθηκαν.
 
·         Δεύτερον, η Τρόικα και τα Μνημόνια στην ουσία δεν ενδιαφέρονται για το παραγωγικό σύστημα, όμως, ούτε και οι δικές μας πολιτικές ούτε και οι θέσεις που έχουν ακουστεί, καθώς όλο το βάρος έπεσε στα μακροοικονομικά, αγνοώντας, ότι ένα σημαντικό τμήμα της κρίσης συνδεόταν με την ολοένα και πιο αδύναμη παραγωγική βάση της οικονομίας και την συνεχή διάβρωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητάς μας.
 
“Τι έγινε λάθος; Ποιες είναι οι βαθύτερες πολιτικές και κοινωνικές δομές εξουσίας, αλλά και οι ιδεολογικές αρτηριοσκληρώσεις που οδηγούν μια κοινωνία στο ίδιο και στο ίδιο καταστροφικό μοντέλο, ακόμα και όταν αυτό έχει καταρρεύσει;” αναρωτήθηκε και πρόσθεσε “είναι εμφανές, ότι οι απαντήσεις που δίνονται στο πολιτικό επίπεδο είναι είτε περιορισμένης εμβέλειας, είτε δογματικές, είτε κοινωνικά και πολιτικά αποσπασματικές και μη πειστικές, και είναι εμφανές, ότι οι αδυναμίες αυτές ώθησαν ένα σημαντικό τμήμα πολιτών προς την ακραία ακροδεξιά –το ναζιστικό χώρο- που το πολιτικό της μήνυμα είναι η εγκληματική βία και η κατάλυση της Δημοκρατίας”.
 
Με αφορμή την κίνηση των “59” την οποία στηρίζει απολύτως, καθώς πολλοί λένε ότ ιείναι ο “κινητήριος μοχλός”, ανέφερε ότι “αυτές τις μέρες δημοσιοποιήθηκε μια πρωτοβουλία, που κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου και στα απλά μέλη της κοινωνίας, να εγκαταλείψουν την απομόνωση, να προχωρήσουν σε μορφές συνεργασίας, και αντί να ψάχνουν τι τους χωρίζει, να δουν τι μπορεί να τους ενώσει, ώστε παρά τις διαφορές τους να δώσουν στους Έλληνες μια καλύτερη προοπτική”
 
“Το τι θα κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις -πρόσθεσε- που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν είναι η μια πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι η προσωπική στάση του καθενός. Θα έλεγα ότι έπειτα από πέντε χρόνια, κάποια στιγμή, η κοινωνία μας πρέπει να θελήσει να επαναλάβει ο,τι είπε ο κ. Γιούνκερ τον Οκτώβριο 2009, όταν ανακοινώθηκε, ότι το έλλειμμα της Ελλάδας δεν ήταν 5%, αλλά 13%: «Μέχρι εδώ, το παιχνίδι τελείωσε».
 
Με το τέλος της ομιλίας του κ. Γιαννίτησς χειροκροτήθηκε θερμά από όσους κατέκλυσαν μαζικά τον “Ιανό” μεταξύ των οποίων οι: Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παρασκευάς Αυγερινός, Αλέκος Παπαδόπουλος, Νίκος Χριστουλάκης, Γιώργος Φλωρίδης, Μιλιτάδης Παπαϊωάννου, Γιάννης Σουλαδάκης, Άννυ Ποδηματά, Λάζαρος Λωτίδης, Γιώργος Ρωμαίος, Σωκράτης Κοσμίδης, Αθηνά Δρέττα, Νίκος Μπίστης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γρηγόρης Ψαριανός, Θόδωρος Μαργαρίτης, Βασίλης Κοντοαγιάννοπουλος, Βασίλης Ράπανος, Νίκος Γκαργκάνας και πολλοί εκ των “59”.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.