ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λύση για το χρέος αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα

10:19 - 21 Οκτ 2013 | Πολιτική
Λύση για το χρέος αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από το ενδεχόμενο αναβολής της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, ενώ η τρόικα παρουσιάζεται δυσαρεστημένη για τη στάση του Μαξίμου απέναντι στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Αποφάσεις για το ελληνικό χρέος το συντομότερο επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι τυχόν καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειστών μπορεί να καθηλώσουν την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος για μια πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας θα προτάξουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το επόμενο έτος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού «δεν εκβιαζόμαστε ούτε εκβιάζουμε» στο «Έθνος της Κυριακής», ενώ μπαράζ δηλώσεων υπήρξε και από πλευράς του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Στουρνάρα.

Η Ευρώπη πρέπει να μας δώσει τη λύση που μας χρωστάει, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει ακόμα και έκτακτο Eurogroup τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν και θα επιβεβαιωθεί επισήμως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, άρα θα είναι δυνατή η συζήτηση για το χρέος.

Σε υψηλούς τόνους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «πάει να στηθεί ένα σκηνικό με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης» που είναι «προσβλητικό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπονομευτικό για τις προσπάθειες της χώρας και βλαπτικό για την ευρωζώνη συνολικά».

Συναγερμός για μετάθεση των αποφάσεων

Στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» της Δευτέρας έχει σημάνει συναγερμός από το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος να μετατεθούν για το καλοκαίρι ή, ακόμη χειρότερα, το φθινόπωρο του 2014, επειδή το Βερολίνο και οι υπόλοιπες πρωτεύουσες της ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν μια οριστική λύση πριν τις ευρωεκλογές.

«Και εμείς έχουμε ευρωεκλογές τον Μάιο» είναι το σχόλιο που έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με το αυτό το ενδεχόμενο.

Για το Μαξίμου μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό και να δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στο εσωτερικό πεδίο.

«Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο», είναι το μήνυμα που έχει ήδη μεταφέρει ο κ. Σαμαράς σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και αναμένεται να το επαναλάβει την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

xreos640 111013

Επιδίωξη συμβιβασμού

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν ον κατάλληλο συμβιβασμό στο θέμα των νέων μέτρων, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος. Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της κυβέρνησης «όχι νέα μέτρα» έχει επιφέρει μεγάλη δυσαρέσκεια στην τρόικα η οποία επιμένει ότι το θέμα των νέων μέτρων είχε τεθεί από τον Αύγουστο και μάλιστα κομιστής του νέου ήταν ο κ. Γ. Ασμουσεν, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που τότε είχε επισκεφτεί την Αθήνα για σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.