ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αναστασιάδη- Δημητριάδη

13:08 - 21 Οκτ 2013 | Πολιτική
Κύπρος: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αναστασιάδη- Δημητριάδη
It takes two to tango, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για «οικονομικό χορό», σε μια χώρα -όπως η Κύπρος- η οποία πριν λίγους μήνες εισήλθε στο "κλάμπ" των χωρών του μνημονίου. Το ιδίωμα αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κεντρικός τραπεζίτης, οι οποίοι επί μήνες τραβούν το σχοινί στα άκρα, και ο καθένας «χορεύει» στο δικό του ρυθμό. Και από ό,τι φαίνεται, το σχοινί είναι έτοιμο να σπάσει...

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη βαθιά ρήξη με τον Νίκο Αναστασιάδη. Χαρακτηρίζει «μη βιώσιμη κατάσταση» τη σχέση του με τον Κύπριο Πρόεδρο, επιμένοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν θα παραιτηθεί. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν το σωστό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του στους FT, ο κ. Δημητριάδης προβλέπει ότι μπορεί να χρειασθεί ένας χρόνος για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχει επιβάλει η Κύπρος. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την άρση των ελέγχων τον Ιανουάριο ήταν «πολύ φιλόδοξο», πρόσθεσε. Ο διοικητής επιμένει ότι η διαχείριση της κρίσης από την κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με την τρόικα είναι εκπληκτική, ενώ χαρακτηρίζει «δυσλειτουργική» και γραφειοκρατική, τη νέα Αρχή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ο κύπριος πρόεδρος βρίσκονται επί μήνες σε διαμάχη, καθώς ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί τον κ. Δημητριάδη για αδράνεια στην αντιμετώπιση της κρίσης και αμφισβητεί την «επάρκειά» του για «την εκτέλεση των καθηκόντων του».

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι διαβίβασε έγγραφα στον κρατικό εισαγγελέα της Κύπρου, προκειμένου να κινηθεί στο ανώτατο δικαστήριο διαδικασία για την απαλλαγή του διοικητή από τα καθήκοντά του. Η απειλή της χρήσης του ανώτατου δικαστηρίου για την αντικατάσταση του κ. Δημητριάδη οδήγησε στην παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια περιορισμού ή απειλής ή υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας».

Από την πλευρά του, ο κεντρικός τραπεζίτης της Μεγαλονήσου,  φρόντισε να δώσει, χθες, στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστελλε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας του συνάντηση για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην οικονομία. Κληθείς να απαντήσει εάν- μετά την επιστολή- σκοπεύει να συναντηθεί με τον κ. Δημητριάδη, ο κ. Αναστιασιάδης ήταν απόλυτος: «όχι, σε συναντήσεις σκοπιμότητας χάρη των συναντήσεων και χωρίς να έχουν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Το έχω δοκιμάσει δεκάδες φορές μέχρι σήμερα, χωρίς, δυστυχώς, να υπάρχει αποτέλεσμα».

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.