ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος η εξάντληση της 4ετίας για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Τα 43 σημεία της προγραμματικής συμφωνίας

18:57 - 23 Οκτ 2013 | Πολιτική
Στόχος η εξάντληση της 4ετίας για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Τα 43 σημεία της προγραμματικής συμφωνίας
Κατά της λήψης νέων μέτρων που θα επιφέρουν καινούργιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις τάχθηκαν οι Αντώνης Σαμαράς - Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχαν προκειμένου να επικαιροποιήσουν την νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν πως στόχος των δυό κομμάτων είναι η εξάνλτηση της 4ετίας για την κυβέρνηση.

 

Όπως προκύπτει από το προγραμματικό πλαίσιο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ορίζουν την κυβερνητική σταθερότητα και την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού στόχου, που είναι η διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας μέσα στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδο από την κρίση.

«Η πολιτική και πιο συγκεκριμένα η κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου» αναφέρει η προγραμματική συμφωνία.

Επίσης, τονίζουν ότι για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο υπάρχει ένας δρόμος που συνθέτει δυο παράλληλους στόχους:

 

Πρώτον, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα όχι απλά να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία. Και παράλληλα, τη συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, από την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού ως την παραδοχή που πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να σπάσει άμεσα.

 

Δεύτερον, τη συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο “κανονικό” ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος, μια οικονομία ανοικτή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, μια αγορά χωρίς αγκυλώσεις.

 

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας στη δεξιά στήλη με τα συνημμένα.

 

 

 

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, καθώς:

  • κορυφώνονται οι πιέσεις των δανειστών για νέα "στοχευμένα μέτρα" προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2014 με ανοιχτό το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού
  • εκκρεμεί η δόση του 1 δισ. ευρώ αφού δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη 4 βασικά προαπαιτούμενα για την τρόικα που είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα 12.500 υπαλλήλων, η αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ" href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%95%CE%A5%CE%94%CE%91%CE%A0">ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και ο Κώδικας των δικηγόρων
  • Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες διαφωνούν για τον τρόπο που θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αν και επισήμως η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο του 2014 όταν θα έχει επισημοποιηθεί από τηνEurostat το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013,
  • η τρόικα παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την άφιξη της που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου λέγοντας ότι «θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη» και εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για το γεγονός ότι, πολλοί πολιτικοί παράγοντες στη χώρα μας, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.
  • το Βερολίνο αναζητά ακόμη τη νέα κυβέρνηση της κ. Μέρκελ γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη, και
  • ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο στόχαστρό του τον αντιπρόεδρο Ε. Βενιζέλο για το "σκάνδαλο" όπως λέει των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, προτείνοντας Εξεταστική Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΗΜΑΡ, που ενδεχομένως να απειλήσει σοβαρά την κυβερνητική συνοχή.

 

 

 

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 22:01 - 23 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.