ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Παιχνίδι κόκκινων γραμμών και κόκκινων καρτών

07:57 - 24 Οκτ 2013 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Παιχνίδι κόκκινων γραμμών και κόκκινων καρτών
Προσπάθεια να πείσει ευρωπαίους εταίρους και θεσμικούς παράγοντες της Ένωσης ότι η πίεση για νέα μέτρα θα οδηγήσει πολιτικό αδιέξοδο θα καταβάλλει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει την Πέμπτη.

Με την Προγραμματική Συμφωνία των δυο συνεργαζομένων στην κυβέρνηση κομμάτων, υπό μάλης θα τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντια μέτρα, μένοντας πιστός στη σκληρή γραμμή, που αποτελεί βραχυπρόθεσμο μονόδρομο..
«Η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους. Είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε και θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δε μπορούμε ν' αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό. Τώρα το στοίχημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η πραγματική οικονομία, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση και η αποκατάσταση αδικιών. Αυτές είναι οι πολιτικές προτεραιότητες στη φάση που βρισκόμαστε» σημείωσε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος δίνοντας το στίγμα.

Σκληρή η Ευρώπη

Βέβαια για τους εταίρους το μόνο που μετράει είναι το πώς θα πληρώσουν λιγότερα για το Ελληνικό ζήτημα, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού ιδιαίτερα δύσκολη. Γι΄αυτός τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς αναμένεται να σηκωθούν οι «κόκκινες κάρτες» των εταίρων, που δεν είναι και ιδαίτερα πρόθυμοι να πληρώσουν κι άλλο κι όχι σίγουρα χωρίς αντίτιμο που δεν είναι άλλο, πέρα απότ ο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων...Είναι ενδεικτική η πίεση που ασκούν μέσω διαρροών, κάτι που ξέρει πολύ καλά ο Γιάννης Στουρνάρας και αναμένεται να «γευτεί» από πρώτο χέρι ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες.
Γι΄ αυτό εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου ο κ. Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων, που έχει λάβει, απάντησε σιβυλλικά: «Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το EFSF. Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εξάλλου, σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας (άραγε υπάρχει και δεν το γνωρίζουμε;) οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο και των υπολοίπων (των δανειστών ίσως...)».

Σε άλλη ερώτηση αν προτίθεται η ελληνική πλευρά να συμπληρώσει το δημοσιονομικό κενό με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, άφησε το θέμα ανοικτό απαντώντας πως «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».

picture-cover-hd-WEBRATIO

Τραπεζική «ένωση» με γερμανική σφραγίδα

Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από αυτόν τον κυκεώνα πιέσεων, αλλά κι αλλοπρόσαλλων δηλώσεων, βρίσκεται η αμηχανία της ελληνικής πλευράς και η απροθυμία των δανειστών να αμοιβαιοποιήσουν το χρέος και κυρίως να ... χαρίσουν χρήμα. Γι΄ αυτό και στη Σύνοδο αφενός, με την επίνευση της Γερμανίας, που μπορεί να μην έχει κυβέρνηση αλλά έχει σταθερή γραμμή, αναμένεται να υπάρξει για άλλη μια φορά επιβεβαίωση ότι η σκληρή γραμμή δεν περνάει, εκτός εάν αυτός που την υιοθετεί είναι αποφασισμένος για όλα...
Πάντως σε σχέση με την τραπεζική ένωση, που καίει και την ελληνική πλευρά, θα γίνει αλά Γερμανικά... Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε δε θα υπάρξουν ελπίδες για απευθείας βοήθεια στις τράπεζες από τον ESM, χωρίς να είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις για την αποπληρωμή της βοήθειας. Κι αυτό σημαίνει ότι όλα είναι ανοικτά για κουρέματα καταθέσεων ή άλλα σκληρά μέτρα ως ισοδύναμο αντιστάθμισμα πάντα από τον εθνικό κουμπαρά κι όχι από το όποιοESM ή κάποιο άλλο ταμείο αλληλοβοήθειας.

eu commsion640 ii

Τι θα πει ο κ. Σαμαράς...

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, όπου μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην είναι στην ατζέντα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και πάλι σημαντικές επαφές στο περιθώριο των εργασιών με σκοπό να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνεπώς πρέπει να σταματήσει η φημολογία περί νέων μέτρων και νέου μνημονίου που θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.