ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο προς Αθήνα : «Nein σε νέο κούρεμα χρέους- Schnell για μεταρρυθμίσεις»

14:34 - 24 Οκτ 2013 | Πολιτική
Μπαρόζο προς Αθήνα : «Nein σε νέο κούρεμα χρέους- Schnell για μεταρρυθμίσεις»
Την κατηγορηματική αντίθεση της Κομισιόν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επισημαίνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ενώ στέλνει μήνυμα στην Αθήνα να επιταχύνει την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, ο κοινοτικός αξιωματούχος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο "haircut", ξεκαθαρίζει ότι "δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν" και εκτιμά πως «κάτι τέτοιο θα έφερνε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές». Επιπλέον, εκτιμά ότι ένα δεύτερο κούρεμα θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.

«Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν θα το δέχονταν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

κουρεμα 24102013

Αναφορικά με το εάν χάνει την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση λόγω των καθυστερήσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μπαρόζο, αναγνωρίζει ότι οι θυσίες των Ελλήνων είναι τεράστιες, λέγοντας ότι "τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες της χώρας έκαναν απίστευτα πολλά". Ωστόσο, σημειώνει ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. «Εδώ η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, σταθεροποιήθηκε εμφανώς η Ευρωζώνη στο σύνολό της», λέει ο κ. Μπαρόζο.
Υπενθυμίζει, εξάλλου, πως πριν από δυο χρόνια πολλοί ειδικοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της Ευρωζώνης. «Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν επαληθεύτηκε, καθώς καταφέραμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων», σημειώνει.

Ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά, πάντως, ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο. «Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε- είναι όμως όπως και στην ορειβασία: ακόμη και στην επιστροφή μπορεί να πέσεις», υποστηρίζει. O ίδιος διαβλέπει τον μεγαλύτερο κίνδυνο όχι σε οικονομικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο. «Όταν οι χώρες γίνονται πολιτικά ασταθείς, όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων, τότε απομακρύνονται οι επενδυτές. Έτσι οδηγήθηκε, για παράδειγμα, η Ιταλία, μέσω μιας ασταθούς κυβέρνησης, στην κρίση την οποία ξεπερνά τώρα», επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο στη συνέντευξή του.

gemanikes-efimerides 24102013

Τελευταία τροποποίηση στις 15:08 - 24 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.