ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντώνης Σαμαράς: Να γίνει η Ελλάδα κόμβος καινοτομίας

21:12 - 25 Οκτ 2013 | Πολιτική
Αντώνης Σαμαράς: Να γίνει η Ελλάδα κόμβος καινοτομίας
Ιδιαίτερη έμφαση στη ψηφιακή οικονομία και στο μεταναστευτικό έκανε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Αναφορικά με το βασικό θέμα της Συνόδου που ήταν η ψηφιακή οικονομία, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Μίλησε για τις επενδύσεις που γίνονται από ξένους κολοσσούς και πολυεθνικές εταιρίες στη χώρα μας(Hewlett Packard, ZTE κλπ), αλλά και σε ελληνικές εταιρείες του κλάδου που άρχισαν να εμφανίζονται.

digital 25102013

Ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα  σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τεχνολογίας επικοινωνιών, όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα συστήματα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες ( Taxisnet και syzefxis) καθώς και τα προγράμματα rural networks για τους αγρότες. «Τα είπα όλα αυτά στους ξένους, γιατί θέλω να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, είμαι αποφασισμένος η τεχνολογία και η καινοτομία να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η καινοτομία και η εξωστρέφεια μπορούν να αναδείξουν την επιχειρηματικότητα ως ατμομηχανή και ραχοκοκαλιά, για την αναπτυξιακή αναγέννηση του τόπου. «Βασική μας επιδίωξη», τόνισε, «είναι να κάνουμε την Ελλάδα έναν εξωστρεφή, περιφερειακό κόμβο καινοτομίας».

Παράνομη μετανάστευση

Αναφορικά με τη μετανάστευση- το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς «τα κύματα των παράνομων μεταναστών αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ήπειρο».

 

Υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες της ΕΕ και επιμερισμού του κόστους φύλαξης των συνόρων. Όπως ανέφερε, μια ομάδα χωρών που θίγονται άμεσα από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Γαλλία, συνεργάστηκαν και πέτυχαν σημαντικές αναφορές στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

μεταναστεσ 25102013

Για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterenean Task Force), η οποία έχει ζητήσει την εφαρμογή του διμερούς ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτή η Ομάδα Δράσης, με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, σε θέματα που αφορούν στην καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

 

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Σαμαράς τόνισε την ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τους παράνομους μετανάστες, η οποία θα προβλέπει την αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής τους, τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσης.

 

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες για τα προϊόντα τους, τη στιγμή που αρνούνται να δεχτούν πίσω την επιστροφή των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναπροώθησης που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.