ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητική ενόχληση για τις δηλώσεις Πάγκαλου

09:00 - 30 Οκτ 2013 | Πολιτική
Ενόχληση στην κυβέρνηση προκάλεσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η "βόμβα" Πάγκαλου, ότι και η Ελλάδα «παρακολουθούσε» τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στον "Βήμα FM", ο Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι «άκουγε» όχι μόνο τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και αυτόν στην Άγκυρα.

 

«Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί, όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν, όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός (Εξωτερικών)…» δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος.

 

Ανέφερε πως η ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα και παρακολουθούσε τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Άγκυρα και την Αθήνα.

 

Και πρόσθεσε: «Προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ που ενημερώνονταν», όπως είπε, «αυτό έχει γίνει προ 20ετίας και υπάρχει πλήρης παραγραφή, για όλους».

 

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για την κατασκοπευτική δράση αμερικανικών υπηρεσιών σε ξένες χώρες, τόνισε ότι «οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν, για το καλό όλων μας» και πως δεν ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους για λόγους εμπιστευτικότητας, αλλά και γιατί έχουν πιο προχωρημένη τεχνολογία.

 

Πάντως, σημείωσε ότι από τις υποκλοπές που είχε κάνει η ΕΥΠ στους Αμερικανούς «δεν μάθαινα και κάτι σοβαρό, διότι όλα αυτά που έλεγαν τα ήξερα».

 

Και συμπλήρωσε: «Απλώς μερικές φορές ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούω τον Αμερικανό πρέσβη να λέει στο συνάδελφό του στην Άγκυρα ή σε κάποιον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "what is this motherfucker Pangalos doing?". Και ο άλλος να απαντά "this motherfucker called me today" κοκ. Φιλικά οι άνθρωποι… Και εγώ αντιστοίχως μιλούσα με συναδέλφους μου για κάποιους Αμερικάνους, όταν ήξερα και νόμιζα ότι κανείς δεν με ακούει. Τα άλλα τα ξέραμε, το γενικό πνεύμα της συζήτησης. Είχαμε κάνει τις αναλύσεις μας, τα ξέραμε».

 

Αντίδραση της κυβέρνησης

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η ΕΥΠ είναι, κατά τον νόμο, υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σημείωσε επιπλέον ότι η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους.

«Άλλωστε, είναι γνωστό πως η ΕΥΠ συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών, για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ, μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Αντιδράσεις κομμάτων

 

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Πάγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δηλώσεις του «επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για τη λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα».

«Μήπως ο… "έμπειρος" κ. Πάγκαλος δια της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει και τελικά να καλύψει την σημασία των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου της NSA, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών;» αναρωτιέται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά τους , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέτουν το ερώτημα εάν «η ενέργεια του κ. Πάγκαλου να αποκαλύψει απόρρητες δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι εγκληματική πράξη ή όχι εις βάρος της χώρας μας;" και προσθέτουν: «Θα πρέπει να αναζητηθούν ποιοι είναι αυτοί που επιθυμούν να βλάψουν την πατρίδα, χρησιμοποιώντας ως 'μεγάφωνο' τον τέως υπουργό».

Αμερικανικές αντιδράσεις

 

Στο μεταξύ, αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν και σχολιάζουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και 'Άγκυρα, κατά τη δεκαετία του 1990.

Πάντως σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε επαφή με την Ελλάδα και άλλες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση αν έχει οποιαδήποτε αντίδραση στις πληροφορίες για έναν «κόμβο υποκλοπών» που λειτούργησε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και αλλού, καθώς και για άλλες 18 τοποθεσίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου και αν έχει καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, ανέφερε ότι απ' ό,τι έχει πει, σε γενικές γραμμές, που σίγουρα ισχύει για τους «φίλους μας στην Ελλάδα», όπως τόνισε, «είμαστε ανοιχτοί για συμμετοχή και συζήτηση σε τυχόν ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προγράμματα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετέχει στη διαδικασία επαναξιολόγησης του τρόπου συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών από μέρους των ΗΠΑ, της οποίας ηγείται ο Λευκός Οίκος και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε επαφή με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ότι «δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε κάθε καταγγελία για συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν απόρρητες πληροφορίες σαν αυτές που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες του κόσμου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.