ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητείται φόρμουλα για έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό

00:07 - 02 Νοε 2013 | Πολιτική
Αναζητείται φόρμουλα για έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό
Μπροστά στο αδιέξοδο που υπάρχει στη Λευκωσία για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν φόρμουλα ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο οι συνομιλίες.

Καθοριστική για τα επόμενα βήματα του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να είναι η  συνάντηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού,  Μπαν Κι-μουν, με τον ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

 

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «παρά τις διαφορές και τα εμπόδια, κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» και ο ΟΗΕ αναζητεί την «χρυσή τομή» για το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος στον οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές.

νταου1

Όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση από πλευράς Μπαν Κι-μουν, παρουσιάζοντας «συμβιβαστική πρόταση» για την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών των δυο κοινοτήτων, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου.

 

Ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί, αναδεικνύεται σε σχέση με τη βάση των συνομιλιών.

 

Ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν δεν ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, με στόχο μια λύση που θα στηρίζεται σε μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου επιμένει στον ορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και απορρίπτει σαφή αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το πλαίσιο της λύσης σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.