ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: το ασφαλιστικό στο βασικό μενού της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση

01:01 - 06 Νοε 2013 | Πολιτική
Τρόικα: το ασφαλιστικό στο βασικό μενού της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση
Με κεντρικό θέμα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων ξεκίνησε η πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όπου βέβαια τέθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε «πρεμιέρα» των σχετικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα βρέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί προς διαβούλευση, τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και οι πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση εσόδων για τα Ταμεία.

 

«Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις τού υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγονται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί,  μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

 

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο διάλογος από σήμερα Τετάρτη, θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

yperg1

Υπουργείο Οικονομικών: "Μια κλασική, καλή συνάντηση..."

Από την πλευρά του, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έθεσε ως βασικό επιχείρημα την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, προκειμένου να «χαμηλώσουν» οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, για πρόσθετα μέτρα το 2014.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση».

 

Απέφυγε, πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου, θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τα 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

 

Ο ίδιος κορυφαίος αξιωματούχος, χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)- ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα- ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

stoyrnaras1

Χάσμα εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό κενό

Να θυμίσουμε πάντως, ότι  υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ανεβάσει τους υπολογισμούς τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014 στα 2,9δισ.€, την ώρα που η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως όριο τα 500εκ€.

 

Ωστόσο, οι διαρροές τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για κενό κοντά στα 4 δισεκ. ευρώ, ενώ πριν την έλευση της τρόικας ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρε,ν άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι το επίμαχο κενό είναι μικρότερο από 2,9δισ.

 

Ειδικότερα, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ, απαντώντας σε ερώτηση αν το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού ανέρχεται στο συγκεκριμένο ποσό υποστήριξε ότι «δεν αναγνωρίζει αυτό το νούμερο», ενώ όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει το ποσό, ισχυρίστηκε ότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, είχε πει πως η τρόικα φεύγοντας από την Αθήνα άφησε ένα σημείωμα όπου προσδιόριζε το ποσό του κενού στο προαναφερόμενο ύψος και ζητούσε τη λήψη μέτρων. Λίγες μέρες αργότερα πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες είχε προσδιορίσει το κενό στα 2δισ.€, ενώ άλλες πληροφορίες το ανέβαζαν έως τα 2,5δισ.

 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν διέψευσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ στον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος. Επίσης διέψευσε δημοσιεύματα περί αναδίπλωσης των Βρυξελλών στο θέμα της επιστροφής της τρόικας. Μια διάψευση αναμενόμενη, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να παραδεχθεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ότι το ευρωπαϊκό σκέλος της τριμερούς επανήλθε στην Αθήνα γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ είχε προαναγγείλει την επιστροφή του.Όμως, "ω του θαύματος" η πλευρά της Κομισσιόν αναίρεσε ευατόν κι έδωσε ένα "χέρι βοηθείας" στην ελληνική πλευρά, με την δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων για την οικονομία, όπου ανέβασαν το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 στο 2,8% του ΑΕΠ (από 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) από 1,6% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και για ανάπτυξη 2,9% το 2015.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών  η τρόικα ήλθε με διάθεση ασφυκτικών πιέσεων, «αβγάτισε» ξαφνικά τις απαιτήσεις της προκαλώντας αμηχανία στην Ελληνική πλευρά  για πρόσθετα μέτρα το 2014 παρά τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών.  Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως αυτό έγινε προκειμένου η τριμερής να βρει άλλοθι, για να ζητήσει νέα επώδυνα μέτρα, ενώ μέχρι τώρα δήλωνε πως συμφωνεί με την κυβέρνηση για την ανάγκη αποφυγής οριζόντιων παρεμβάσεων.

Το μενού των συζητήσεων

Πάντως, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων προδιαγράφεται επίπονος και σκληρός, διότι περιλαμβάνει πολλά «καυτά» θέματα, όπως:

  • Η οριστικοποίηση του νέου Φόρου Ακινήτων (το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου δεν αναμένεται πριν από την Παρασκευή)
  • Ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση τη ΔΕΗ
  • Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών
  • Η συνέχιση της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο
  • Η κατάρτιση τελικού κειμένου του προϋπολογισμού του 2014
  • Η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017 (η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στους δανειστές σχετικό προσχέδιο)
  • Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων
  • Η αντιμετώπιση της «τρύπας» Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ
  • Η κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων
  • Οι στοχευμένες περικοπές κρατικών δαπανών
  • Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης
  • Η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση του οικονομικού επιτελείου να καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου στην Βουλή και το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου προμηνύουν εντατικές και δύσκολες διαπραγματεύσεις το επόμενο δεκαήμερο, ενώ δεν αποκλείεται πολλά από τα δύσκολα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι να παραμείνουν ανοιχτά και οι σχετικές διαβουλεύσεις να συνεχιστούν τον Δεκέμβριο.

Συνεχίζουν οι "γαλάζιοι αντάρτες"

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

 

Στο πλαίσιο της «διαβούλευσης» στην οποία βρίσκεται το επίμαχο νομοθέτημα, οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Τσιάρας, Θ. Λεονταρίδης και Αλ. Κοντός με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη φορολόγηση της αγροτικής-παραγωγικής γης.

 

Όπως επισημαίνουν, πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται η κατοχή και χρήση της αγροτικής γης, παρά μόνο το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευσή της και τονίζουν ότι η αγροτική-παραγωγική γη αποτελεί εθνικό, δημόσιο αγαθό, καθώς είναι ο βασικός συντελεστής-κεφάλαιο της πρωτογενούς παραγωγής για την εξασφάλιση σε πρώτο στάδιο της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας.

 

Σχετικά με τους συντελεστές θέσης των αγροτεμαχίων, τις διακρίσεις ανάμεσα σε καλλιέργειες, τη φορολόγηση των κτισμάτων εντός της αγροτικής γης, τους συντελεστές απομείωσης επιφανειών, καθώς και την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων σε εγκαταλελειμμένα, μισογκρεμισμένα και ατελή στην κατασκευή τους σπίτια στην ύπαιθρο, τονίζουν ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου ενδεχομένως να κριθούν αντισυνταγματικά και ως αντιβαίνοντα τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Ζητούν, δε, στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει "για εισπρακτικούς και μόνο λόγους" στην επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων στις αγροτικές εκτάσεις,  το ποσό του φόρου να είναι «συμβολικό» (ιδιαίτερα χαμηλό) και μόνο για να μην υπάρξουν ενστάσεις ότι οι αγρότες δεν συμβάλουν στα φορολογικά βάρη.

 

Παράλληλα, τονίζουν πως μπορεί το μέτρο να έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, δηλαδή να συνδυαστεί με μειώσεις ή και κατάργηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις αγροτικής γης σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κλήρος και να μειωθεί ο αριθμός των ακαλλιέργητων, χέρσων και σχολαζουσών εκτάσεων.

 

Όπως τονίζουν, εξάλλου, η επιβολή «εύκολων» ταμιακών μέτρων, για εισπρακτικούς και μόνο σκοπούς, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό πληθυσμό και πληθώρα προβλημάτων στην εν γένει λειτουργία της πρωτογενούς παραγωγής. «Σπέρνοντας ανέμους, μόνο θύελλες θερίζεις», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 06 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.