ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτάχυνση για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ζήτησε ο Κ. Χατζηδάκης

00:01 - 08 Νοε 2013 | Πολιτική
Επιτάχυνση για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ζήτησε ο Κ. Χατζηδάκης
"Μεγαλύτερες ταχύτητες" στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ το 2013, ζήτησε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, από τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών, τους γενικούς γραμματείς υπουργείων και τους Περιφερειάρχες.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη, έγινε ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών και καταστρώθηκε σχέδιο δράσης για τη μεγιστοποίηση της εισροής Κοινοτικών πόρων εντός του έτους.

 

Κυρίως, όμως, τονίστηκε η ανάγκη να υποβληθούν περισσότερες ενδιάμεσες αιτήσεις πληρωμών αντί μιας στο τέλος Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε να επισπεύσουν οι φορείς υλοποίησης των έργων τις πληρωμές προς τους αναδόχους.

 

Δεδομένου ότι οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ έχουν φθάσει στο 161% του προϋπολογισμού του προγράμματος, και οι συμβάσεις στο 115%, επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση των έργων που θα απενταχθούν από το παρόν πρόγραμμα και θα ενταχθούν στο επόμενο.

 

Τονίστηκε, ακόμη, ότι για τον ίδιο λόγο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται νέες εντάξεις εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που το επιβάλουν.

 

Στη σύσκεψη αναλύθηκε, επίσης, η ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, με στόχο την διευκόλυνση και επιτάχυνση απορρόφησης των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την οποία επιτρέπεται στο ΥΠΑΑΝ η υπερδέσμευση (overbooking) κονδυλίων προς τους φορείς, χωρίς να μεταβάλλεται το ανώτατο όριο δαπανών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

 

Η διάταξη αυτή, που ψηφίστηκε στις 30 Οκτωβρίου, έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής πιστώσεις ύψους 6,775 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ, έναντι 6,65 δισ. που είναι το συνολικό ύψος του ΠΔΕ για εφέτος.

 

Η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων, δίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να υπάρξουν στο τέλος του χρόνου αδιάθετα κονδύλια του ΠΔΕ στις περιπτώσεις π.χ. που ορισμένοι φορείς του Δημοσίου ή εργολάβοι καθυστερήσουν την υλοποίηση των συμβάσεων ή την υποβολή αιτημάτων πληρωμής.

espa-ypanyp1

Ικανοποιητικοί ρυθμοί

Η εκτέλεση του ΠΔΕ του 2013 εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς από τα 6,65 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός και τα 6,775 δισ. πιστώσεων που έχουν εγκριθεί, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και επί τη βάσει των αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου:

  • Έχει εγκρίνει το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί (συνολικά 4,633 δισ. ευρώ) και
  • Έχει διαθέσει προς πληρωμή τα ποσά που έχουν ζητήσει οι φορείς (συνολικά 4,262 δισ.) Από αυτά οι φορείς του Δημοσίου, έχουν πληρώσει τα 3,324 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων εξαρτάται από το ρυθμό υλοποίησης των έργων από τους φορείς, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης τους.

 

Ωστόσο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο οι εκταμιεύσεις επιταχύνονται στο τελευταίο δίμηνο του έτους, εξέλιξη που αναμένεται να διευκολυνθεί εφέτος λόγω εφαρμογής της δυνατότητας υπερδέσμευσης κονδυλίων.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από τη 18η θέση που βρισκόταν πέρυσι ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, εφέτος βρίσκεται στην . Στόχος της  σύσκεψης ήταν οι ρυθμοί απορρόφησης να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.