ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α.Σαμαράς: "Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος..."

01:01 - 08 Νοε 2013 | Πολιτική
Α.Σαμαράς: "Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος..."
Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης για την αστυνομική επιχείρηση στο ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην Οικονομία, ενώ "σήκωσε το γάντι" και- χωρίς να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- έδωσε μια πρόγευση για το "καυτό" πολιτικά τριήμερο που ξεκινά το μεσημέρι της Παρασκευής και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Harvard, τόνισε ότι για κάποιους που θέλουν να εμποδίσουν το άλμα προς ένα καλύτερο αύριο, είναι μομφή «να πιστεύεις στην Ελλάδα και σε πρωτογενή πλεονάσματα, να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, να πιστεύεις στη νομιμότητα και να την αποκαθιστάς, καθώς επίσης να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και τις παρανομίες».

 

«Εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις «μομφές» από τα υπολείμματα του παρελθόντος, επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον Ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Πρόσθεσε ότι "περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω", γιατί αυτό - όπως είπε- είναι λαϊκή απαίτηση. 

 

Ο ίδιος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που "έχασε την εμπιστοσύνη του στη δημοκρατία και στράφηκε σε ακρότητες", τους οποίους "πρέπει να έχουμε όλοι στο νου μας- ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, που υπέκυψαν στον πειρασμό της ακραίας ρητορείας και του λαϊκισμού- και να τους κερδίσουμε ξανά". 

 

Έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης, να γίνουμε "μια χώρα φυσιολογική", όπου θα θεωρείται πλέον αυτονόητα:

  • Ότι λειτουργούν οι νόμοι
  • Ότι δεν μπορούμε να μοιράζουμε αυτό που δεν παράγουμε
  • Ότι δεν μπορούμε να δανειζόμαστε και να συντηρούμε μια εφήμερη ευημερία με δανεικά σε βάρος των επόμενων γενεών
  • Ότι θα χτυπάμε την ανεργία με επενδύσεις, τη φτώχεια με ευκαιρίες, την αδικία με επιβολή της νομιμότητας και με ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης, το έγκλημα με αποτελεσματική αστυνόμευση.

Τα κρίσιμα βήματα

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι "ούτε ουτοπικός, ούτε ανέφικτος" και περιέγραψε τέσσερα βήματα:

  1. Δεν δανειζόμαστε πια για τα τρέχοντα έξοδά μας. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι  το πρώτο βήμα για να μη ζητάμε συνεχώς δανεικά.
  2. Η Ανάκαμψη, η αντίστροφη μέτρηση εξόδου από την κρίση.
  3. Η ασφαλής έξοδος, στις αγορές, για να αντιμετωπίζουμε «φυσιολογικά», όχι με διαρκείς δύσκολες διαπραγματεύσεις, την εξυπηρέτηση χρέους, τόκων και χρεολυσίων που πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο. "Κι αυτό επίσης δεν είναι μακριά. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά, το 2014", όπως είπε χαρακτηριστικά.
  4. Και το τελευταίο βήμα είναι όταν η Ελλάδα θα έχει επιτύχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε τα πλεονάσματά της να καλύπτουν πλήρως και τα τρέχοντα έξοδά της και τις δανειακές υποχρεώσεις της και να 'χει και περίσσευμα για να μειώνει τα χρέη της. Αλλά και για να καλύπτει τις αδικίες που έγιναν. Για να διαφυλαχτεί μακροπρόθεσμα πια η κοινωνική συνοχή.

 

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, αυτό θα είναι το τελικό βήμα απελευθέρωσης της χώρας από τα δεσμά του Μνημονίου και οριστικής εξόδου από την κρίση, λέγοντας ότι "κι αυτό πια είναι δρομολογημένο".

 

Διευκρίνισε, πάντως, ότι ενώ θα έχουμε βγει από την κρίση, δεν θα πάψουμε να χτυπάμε πέντε πράγματα: Την φοροδιαφυγή, τη δημόσια σπατάλη, τη γραφειοκρατία, την ανομία, και τους υψηλούς και άδικους φόρους.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:26 - 08 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.