ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμεσολαβητής του Επενδυτή: Απουσία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας κι αδειοδοτήσεις το εμπόδιο για ανάπτυξη

17:13 - 08 Νοε 2013 | Πολιτική
Διαμεσολαβητής του Επενδυτή: Απουσία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας κι αδειοδοτήσεις το εμπόδιο για ανάπτυξη
Τα θέματα συνδέονται με την αγορά γης, αλλά και οι αδειοδοτήσεις είναι αυτά που εμποδίζουν τους επενδυτές να επιλέξουν την Ελλάδα, σύμφωνα με ανέφερε το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece κ. Στ. Ησαΐας, στο πλαίσιο παρουσίασης στατιστικών από το θεσμό Διαμεσολαβητή του Επενδυτή που λειτουργεί στο Invest in Greece.

Σημειώνεται ότι το θέμα εδώ και χρόνια έχει αναδείξει η επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Thought For Action και πρώην βουλευτής, Έλενα Παναρίτη, από το 2009. Επίσης αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών που θέτουν οι εταίροι μας.

 

Σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει στον Διαμεσολαβητή του Επενδυτή, που στόχος του είναι να «ξεμπλοκάρει» τις επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος κρίκος με τις δημόσιες υπηρεσίες, η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης και δασικών χαρτών αλλά και η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

 

Το στοιχείο στο οποίο εστίασαν οι επενδυτές ήταν, κυρίως, η αποκατάσταση της επικοινωνίας με το Δημόσιο, αναδείχθηκε το σημείο εμπλοκής και επιταχύνθηκε η αδειοδοτική διαδικασία.

 

Μετά από 6 μήνες λειτουργίας όπως ανέφερε ο κ. Ησαΐας, αυτά στα οποία εστιάζονται οι επενδυτές και ζητούν άμεσα επίλυση είναι "η αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού", σημειώνοντας ότι "οι χρήσεις γης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα και πιο πολύ ίσως χρησιμεύει να ξέρουμε τι απαγορεύεται και όχι τι επιτρέπεται".

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι αυτή την  ώρα "χρειαζόμαστε και «κυνηγάμε» κάθε είδους επένδυση: Ιδιωτική και Δημόσια. Ελληνική και Ξένη. Μικρή, μεσαία και μεγάλη". Υπογράμμισε, πάντως, ότι με δεδομένη την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.

 

Αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση "Doing Business 2014" της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μετρά πόσο φιλική προς την επιχειρηματικότητα είναι μία χώρα, η Ελλάδα ανέβηκε άλλες 6 θέσεις: από την 72η στην 78η θέση. "Έξι θέσεις που έρχονται να προστεθούν στις 22 θέσεις που ανεβήκαμε πέρυσι, και  που θα ήταν ακόμη περισσότερες αν είχε ληφθεί υπόψη και η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, την οποία νομοθετήσαμε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί", συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

 

Από τον Απρίλιο έως και σήμερα, στους έξι μήνες λειτουργίας του, ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή δέχθηκε συνολικά 64 αιτήματα εκ των οποίων τα 28  δεν αφορούσαν το αντικείμενο και τη διαδικασία.

 

Από τα 36 αιτήματα επενδυτών που είναι από τους κλάδους του τουρισμού, του real estate, των ΑΠΕ, των Τροφίμων, του εμπορίου, της παραγωγής δομικών υλικών κλπ που υποβλήθηκαν, τα 26 επιλύθηκαν είτε θετικά είτε αρνητικά. Ειδικότερα, οι 19 από τις 26 υποθέσεις είχαν θετική έκβαση ενώ οι 7 αρνητική.

 

Ο κ. Ησαϊας, τέλος, στάθηκε στο γεγονός ότι ο θεσμός πλέον ενημερώνει τους Επενδυτές ακόμη κι αν υπάρχει η αρνητική απάντηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.