ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργείο Οικονομικών: "Η Τρόϊκα ευθύνεται για την καθυστέρηση..."

01:01 - 11 Νοε 2013 | Πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών: "Η Τρόϊκα ευθύνεται για την καθυστέρηση..."
(upd)Διπλό ραντεβού με την τρόϊκα θα έχει σήμερα Τρίτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο-σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου- επιρρίπτει στους επικεφαλής των δανειστών, την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Κατά τις ίδιες πηγές, στο υπουργείο Οικονομικών ωθούνται στο να σηκώνουν "παντιέρα" σε μια σειρά από ζητήματα που είναι στην κορυφή της ατζέντας του διαλόγου...

Εν τω μεταξύ, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι είναι μικρά τα περιθώρια να υπάρξει συμφωνία. Ο συγκεκριμένος προβληματισμός είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι, παρά την 4ωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Κυριακή, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, ενώ ασαφής είναι και ο χρονικός ορίζοντας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.


 

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα), ενώ στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή»...

 

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

 

Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι εκ των πραγμάτων η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

Μικρά περιθώρια αισιοδοξίας

Καλά πληροφορημένες πηγές, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνάντηση της Τρίτης, πως θα υπάρξει συμφωνία στο νέο ραντεβού των δυο πλευρών, κυρίως για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, μετά την τετράωρη συνάντηση της Κυριακής με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

  • Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014
  • Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ωστόσο, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

 

Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία.

 

Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

 

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup, στις 14 Νοεμβρίου.

 

Σύμφωνα, πάντα, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση της Κυριακής, άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

 

Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης - πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:39 - 12 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.