ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή γραμμή Σαμαρά εντός κι εκτός

00:48 - 14 Νοε 2013 | Πολιτική
Σκληρή γραμμή Σαμαρά εντός κι εκτός
Σε διπλό μέτωπο αναμένεται να κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα. Αφενός επιδιώκει να δείξει σκληρό... "προσωπείο" στην τρόικα αφήνοντας να εννοηθεί- σε συνομιλίες με παράγοντες της δημόσιας ζωής- ότι δε θα ανεχθεί άλλα μέτρα από την τρόικα, κι αφετέρου απευθύνει αυστηρές παρατηρήσεις και συστάσεις στους υπουργούς να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου βρέθηκε στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για την ανεργία των νέων, έκανε ένα γύρο τηλεφωνημάτων, ζητώντας να κλείσουν άμεσα οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.

 

Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε με τους υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

 

Στόχος είναι εν όψει μακράς διαπραγμάτευσης που ξεκινά και πάλι την Παρασκευή να κλείσουν όσο γίνεται γρηγορότερα εκκρεμότητες για να έχει και ίδιος ένα ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα έναντι των πιστωτών, προτάσσοντας την άποψη, ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της και άρα και οι δανειστές πρέπει να πράξουν το ίδιο από την δική τους πλευρά.

 

Πάντως όπως έγραφε την Τετάρτη το "R",  υπάρχει η εκτίμηση στους κύκλους των πιστωτών, ότι η Αθήνα επιδεικνύει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

 

Την ίδια ώρα προβληματσμό προκαλούν δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και άλλων στελεχών ότι θα πρέπει να αναζητηθεί κοινοβουλευτική βοήθεια στη ΔΗΜΑΡ εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, κάτι που απέρριψε ωστόσο η ηγεσία της Αγ. Κωνσταντίνου.

dora1

Πάντως αυτό σε συνδυασμό με δηλώσεις του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση, ότι δεν αποκλείεται να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα βουλή, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας.

 

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα γίνει νέα «Ιφιγένεια» στο βωμό της εκπλήρωσης στόχων του μνημονίου, όπως παρελθόντες πρωθυπουργοί... Κάτι που παραπέμπει σε ενδεχόμενο εκλογών, εφόσον, βέβαια το Βερολίνο συναινέσει....

Βενιζέλος: Ζητάμε έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές

Κριτική σε υψηλούς τόνους στους δανειστές για τον τρόπο που διαπραγματεύονται άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ζητά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές.

 

«Η χώρα αδικείται από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομική διαπραγμάτευση, η οποία υποτιμά τις θυσίες του ελληνικού λαού ενώ κάνει πως αγνοεί τα δημοσιονομικά επιτεύγματα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος με αφορμή την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής για τις προτεραιότητες της Ελλάδας, ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.

 

«Εμείς δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές για να κάνουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση, που να καταλαβαίνουν τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

βεν1ι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.