ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν.Δένδιας: "Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της…"

20:11 - 15 Νοε 2013 | Πολιτική
Ν.Δένδιας: "Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της…"
Θλίψη και ερωτήματα προκαλεί στην κοινή γνώμη η τραγωδία στο Ιόνιο Πέλαγος, την Παρασκευή, με το θάνατο δώδεκα παράνομων μεταναστών- μεταξύ αυτών και τέσσερα παιδιά. Τη λύπη τους εξέφρασαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να επισημαίνει από το βήμα της βουλής ότι η χώρα, για πρώτη φορά, έχει αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, ο κ. Ν.Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, "για πρώτη φορά αντιτίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Συνθήκη Δουβλίνο-3, που επιβάλλει την παραμονή των λαθρομεταναστών στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά εξακολουθεί και επιμένει στη διατήρηση του όρου παράνομοι μετανάστες και στην ποινική αντιμετώπισή της παραβίασης των συνόρων".

 

Ο υπουργός ανέφερε πως για όσους μετανάστες δεν λάβουν άσυλο και όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, "θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες ρήτρα επανακατανομής, η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία".

 

"Η Ελλάδα, για πρώτη φορά με αυτή την κυβέρνηση έχει αλλάξει πολιτική. Δεν συμφωνήσαμε στον Κανονισμό του "Δουβλίνο-3". Δεν συμφωνήσαμε στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα λανθασμένο κριτήριο" ανέφερε ο κ. Δένδιας.

 

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιθάλψει τους ανθρώπους οι οποίοι διεσώθησαν. Σε ό,τι αφορά γενικότερα τους μετανάστες χωρίς άδεια εισόδου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι "παράνομοι", λέγοντας ότι η παραβίαση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί αξιόποινη πράξη.

dendias1

"Δεν πρόκειται να αισθανθούμε ενοχικά σύνδρομα από το να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορά μας- είναι δικαίωμά μας", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

 

Απαντώντας στις ιστορικές αναφορές περί μεταναστευτικών ροών ιστορικά, σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ' επιλογή του κυρίαρχου ελληνικού λαού και των πολιτειακών του οργάνων.

 

"Όχι κατ' επιλογή του οιουδήποτε, οποτεδήποτε κρίνει και θέλει (θύμα κι αυτός, συνήθως, ολόκληρων δικτύων) να μπορεί να εισέρχεται στα σύνορά μας, να δημιουργεί γκέτο στις πόλεις μας, τεράστια κοινωνικά προβλήματα και τελικά, να απολήγει σε συμπτώματα, όπως η δημιουργία του άθλιου πολιτικού φαινομένου της Χρυσής Αυγής", συμπλήρωσε ο υπουργός.

 

Τη βαθιά λύπη του για την τραγωδία, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζονται κεφάλαια, μηχανισμοί, πραγματική αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.