ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: "Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη με την τρόϊκα…"- Αλλεπάλληλες επαφές με τους δανειστές

17:33 - 18 Νοε 2013 | Πολιτική
Κυβέρνηση: "Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη με την τρόϊκα…"- Αλλεπάλληλες επαφές με τους δανειστές
Μπαράζ διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την τρόϊκα. Νέα σύσκεψη έχουν αυτή τη ώρα στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόϊκας, με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μετά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι επικεφαλής των δανειστών επέστρεψαν στην οδό Νίκης, όπου το πρωϊ της Δευτέρας είχαν πεντάωρη συνάντηση με τους υπουργούς των υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μετέβησαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, για ένα δεύτερο γύρο επαφών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης. Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, εν όψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.

 

Οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται να είναι συνεχείς, έως τουλάχιστον την προσεχή Πέμπτη και την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Εργασίας- μετά την πολύωρη πρώτη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών- ότι "έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη". Αυτή την ώρα οι δυο πλευρές έχουν νέα σύσκεψη στο υπουργικό μέγαρο, επί της οδού Νίκης...

 

Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (που η κυβέρνηση το προσδιορίζει στο 1,3 δισ. ευρώ) και σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, "τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα" ως προς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής. Παράλληλα, ο εν λόγω παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι "δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωϊ της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόϊκας με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση, φαίνεται ότι οι δυο πλευρές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τις αρχικές τους εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα η διαφορά πλέον να είναι μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ειδικότερα, η τρόικα τοποθετεί πλέον το ύψος του δημοσιονομικού κενού στο 1,5 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά όμως να αντιπαρατάσσει μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

 

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να πείσει την τρόικα ότι το κενό δεν θα καλυφθεί με νέα μέτρα, καθώς μπορεί να καλυφθεί με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο (η οποία έχει αυξηθεί από τα 40 στα 100 εκ. ευρώ) και με την εφαρμογής της "οροφής" στις δαπάνες των ΔΕΚΟ.

stournaras-vroutsis

Οι συζητήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών φαίνεται ότι βαίνουν καλώς και είναι κοντά σε συμφωνία για μέτρα εξοικονόμησης με δράσεις αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής το 2014.

 

Στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, συγκαταλέγεται η μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο κατά 1,4% και η αύξηση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών από τις 48 στις 72 δόσεις.

 

"Αγκάθια" παραμένουν τα ζητήματα των αμυντικών βιομηχανιών, του φόρου των ακινήτων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. 

 

Η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει προκύψει συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός αλλά πιο ρεαλιστικός χρονικός στόχος, θεωρείται το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:36 - 18 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.