ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: "Μπαράζ διαβουλεύσεων με την τρόϊκα- έχουμε πολύ δρόμο ακόμη"

20:56 - 18 Νοε 2013 | Πολιτική
Μαξίμου: "Μπαράζ διαβουλεύσεων με την τρόϊκα- έχουμε πολύ δρόμο ακόμη"
Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν κυβερνητικά στελέχη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα οι ελεγκτές είχαν δυο γύρους συζητήσεων στην οδό Νίκης, με τον Γιάννη Στουρνάρα, και μάλιστα στο πρώτο ραντεβού ήταν παρών και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννη Βρούτσης.

Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη "έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη", είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα δε, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι συναντήσεις που έγιναν τη Δευτέρα ήταν εφ' όλης της ύλης και, παράλληλα, δόθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

 

Σημειώνεται ότι, το κύριο βάρος για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, κορυφαίο στέλεχος του οποίου ανέφερε ότι "τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα" ως προς το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής. Παράλληλα, ο εν λόγω παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι "δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις".

Giannis-Stournaras-Poul-Thomsen

Οι συναντήσεις των δυο πλευρών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται να είναι συνεχείς, έως τουλάχιστον την προσεχή Πέμπτη και την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Γεφυρώνεται το χάσμα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωϊ της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόϊκας με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση, φαίνεται ότι οι δυο πλευρές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τις αρχικές τους εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα η διαφορά πλέον να είναι μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ειδικότερα, η τρόικα τοποθετεί πλέον το ύψος του δημοσιονομικού κενού στο 1,5 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά όμως να αντιπαρατάσσει μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

 

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να πείσει την τρόικα ότι το κενό δεν θα καλυφθεί με νέα μέτρα, καθώς μπορεί να καλυφθεί με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο (η οποία έχει αυξηθεί από τα 40 στα 100 εκ. ευρώ) και με την εφαρμογής της "οροφής"στις δαπάνες των ΔΕΚΟ.

 

Οι συζητήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών φαίνεται ότι βαίνουν καλώς και είναι κοντά σε συμφωνία για μέτρα εξοικονόμησης με δράσεις αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής το 2014.

ypoyrgeio ergasias17

Στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, συγκαταλέγεται η μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο κατά 1,4% και η αύξηση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών από τις 48 στις 72 δόσεις.

 

"Αγκάθια" παραμένουν τα ζητήματα των αμυντικών βιομηχανιών, του φόρου των ακινήτων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

 

Η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει προκύψει συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός αλλά πιο ρεαλιστικός χρονικός στόχος, θεωρείται το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:19 - 18 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.