ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: «Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία έως το Δεκέμβριο, αλλά μπορούμε…»

01:08 - 19 Νοε 2013 | Πολιτική
Στουρνάρας: «Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία έως το Δεκέμβριο, αλλά μπορούμε…»
Το deadline της 9ης Δεκεμβρίου που έχει θέσει η κυβέρνηση ως όριο προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα και να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ενημέρωσε το βράδυ της Δευτέρας, τον πρωθυπουργό, για την πορεία των επαφών με τους εκπροσώπους της τριμερούς.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά -όπως είπε- "βαδίζουμε με την υπόθεση συμφωνίας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου".

 

"Δύσκολο μέν, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε", πρόσθεσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι ρευστότητας, αλλά για λόγους ουσίας και για λόγους πολιτικούς πρέπει να βρεθεί λύση. Η Αθήνα επιθυμεί να επιδείξει στους εταίρους, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι έχει πετύχει τους στόχους αναφορικά με τα τέσσερα προαπαιτούμενα που της έχουν τεθεί.

 

Ο υπουργός παραδέχθηκε, επίσης, ότι λόγω της αλλαγής του φόρου των ακινήτων είχαμε μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό, την οποία -όπως τόνισε- "προσπαθούμε να καλύψουμε".

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

stournaras-troika1

Οι διαφορές

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι η τρόϊκα ανοίγει νέα "μέτωπα" για το δημοσιονομικό κενό του 2104, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η "τρύπα" στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για "τρύπα" 250 εκατ. ευρώ, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι "τρύπες", λέγοντας ότι θέμα είναι υπό συζήτηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.