ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Ξεκίνησε νωρίς το "party" για τον προϋπολογισμό

20:43 - 21 Νοε 2013 | Πολιτική
Βουλή: Ξεκίνησε νωρίς το "party" για τον προϋπολογισμό
Έντονοι διαξιφισμοί κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2014, πριν καλά-καλά κατατεθεί το στικάκι από τον υπουργό Οικονομικών στον πρόεδρο του Σώματος...

Ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και έκτακτων επικίνδυνων καταστάσεων , "που αποτελεί τον οδικό χάρτη και το όχημα για να βγει η χώρα από την κρίση". Τόνισε, πάντως ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταθέσει μίαν άλλη συγκροτημένη πρόταση.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε ένα προϋπολογισμό που είναι
"στον αέρα", προκειμένου, όπως είπε, να τηρηθούν οι προθεσμίες. Ακόμα χαρακτήρισε "κυβερνητική προπαγάνδα" τα όσα υποστηρίζονται περί μονομερούς κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν διέψευδε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, ενώ "σήμερα η Τρόικα μιλά για πάνω από ένα δισ. ευρώ". Ο ίδιος εκτίμησε ότι ετοιμάζονται και νέα οριζόντια μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα ονομάζει διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

 

Απαντώντας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παραπλανητική τακτική. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θα γίνει συζήτηση και τα κόμματα θα εκφράσουν τις απόψεις τους, "σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα, όπου το κοινοβούλιό της ψήφισε και έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μαδούρο να κυβερνά επί ένα χρόνο με προεδρικά διατάγματα".

 

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του αν είναι με τους δανειστές, ή με τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τη κρίση, καθώς, όπως είπε, "υπάρχει μια διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη". Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. όταν η χώρα βρισκόταν σε μεγάλη υστέρηση, με κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, μιλούσε για Αργεντινή και έλεγε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ, ενώ τώρα, με τον νέο κρατικό προϋπολογισμού χαρακτηρίζει αέρα κοπανιστό το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

«Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2014 με success story για τους δανειστές μας. Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Τρόικας», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει success story". 

 

"Όσα αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολιτικές που επιβάλλονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, που θέλει να βγει από τη κρίση, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων", υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

 

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός δίνει μια εικόνα για το που θα πάει το 2014 και το συμπέρασμα είναι, όπως είπε, ότι μετά το 2009, που ήταν ένας "γαλαντόμος προϋπολογισμός", θα συνεχιστεί η κρίση και η ύφεση για 5η συνεχή χρονιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:55 - 21 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.