ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Στουρνάρας: "Θα τα βρούμε με την τρόϊκα μέχρι το τέλος του έτους"

18:50 - 25 Νοε 2013 | Πολιτική
Γ.Στουρνάρας: "Θα τα βρούμε με την τρόϊκα μέχρι το τέλος του έτους"
Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόϊκα πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς απομένουν μόνο δυο εβδομάδες για την επίτευξη του στόχου. Μετά από μίνι υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε πώς θα βρεθεί λύση πριν την ελληνική προεδρία της ΕΕ, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ειδικότερα, στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και Εργασίας. 

 

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας  ότι "λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, δηλαδή πριν το νέο έτος. "Θα βρούμε τη λύση, αυτό πρέπει να γίνει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, κάτι που φέρεται ότι αποτελούσε αίτημα της τρόικας.

 

Ο κ. Βρούτσης, δήλωσε ότι " δεν συζητάμε ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων" επισημαίνοντας πως το υπουργείο Εργασίας με μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που βρίσκονται στη Βουλή, κλείνει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού και άρα δεν θα χρειαστούν νέες περικοπές.

 

Επίσης, ο κ. Βρούτσης εμφανίστηκε σίγουρος πως θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

stournaras-vroutsis

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Στην ατζέντα της σύσκεψης ήταν τα θέματα που αφορούν την κινητικότητα, αλλά και οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν ενόψει της έλευσης της τρόικας στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Σε δυο εβδομάδες κρίνονται όλα

Καθοριστική η εβδομάδα που ξεκίνησε για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν στη διάθεσή τους μόνο δυο εβδομάδες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί και η δόση του 1 δις.

 

Στο διάστημα αυτό, αναμένονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα. Τα κυριότερα "αγκάθια" που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι:

  • Το δημοσιονομικό κενό του 2014, που η τρόικα ανεβάζει στο 1,8 δισ. ευρώ.
  • Το κενό των 200 εκ. στον φόρο ακινήτων.
  • Η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών.
  • Οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.