ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: "Sprint" για να υπάρξει "deal" με την τρόϊκα έως τις 9 Δεκεμβρίου

01:01 - 26 Νοε 2013 | Πολιτική
Μαξίμου: "Sprint" για να υπάρξει "deal" με την τρόϊκα έως τις 9 Δεκεμβρίου
Σε αγώνα ταχύτητας επιδίδεται το κυβερνητικό επιτελείο, για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς απομένουν μόνο δυο εβδομάδες για την επίτευξη του στόχου. Σήμερα Τρίτη, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχουν εφ΄όλης της ύλης συνεργασία, ενώ χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η αισιοδοξία που εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους της τριμερούς...

Το απόγευμα της Τρίτης, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα προηγηθεί, στις 6 το απόγευμα, η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Στο Συμβούλιο, αναμένεται να εξεταστεί τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας στο δημόσιο, καθώς και η πορεία αξιολόγησης των οργανισμών και επιχειρήσεων που ελέγχονται από υπουργεία.

 

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί κυρίως από την Υγεία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρύνει ακόμη 1.300 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν οι 4.000 απολύσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, ενώ θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 11.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014.

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Αισιόδοξο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει αλώβητη τις απανωτές ψηφοφορίες στη Βουλή και ταυτόχρονα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Δεκεμβρίου θα υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση με τους δανειστές μας, εμφανίζεται το Μαξίμου.

 

Η εντολή του Πρωθυπουργού, είναι να κλείσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα. Για το σκοπό αυτό, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας.

 

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας ότι "λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, δηλαδή πριν το νέο έτος. "Θα βρούμε τη λύση, αυτό πρέπει να γίνει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, κάτι που φέρεται ότι αποτελούσε αίτημα της τρόικας.

 

Ο κ. Βρούτσης, δήλωσε ότι " δεν συζητάμε ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων" επισημαίνοντας πως το υπουργείο Εργασίας με μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που βρίσκονται στη Βουλή, κλείνει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού και άρα δεν θα χρειαστούν νέες περικοπές.

 

Επίσης, ο κ. Βρούτσης εμφανίστηκε σίγουρος πως θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου

stournaras-vroutsis

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εισφέρουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει και τη δόση του ενός 1 δις. Επιπροσθέτως υπάρχει και η δόση των 4,9 δις που πρέπει να πάρει η χώρα μας έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

 

Στο διάστημα των δυο εβδομάδων, αναμένονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα. Τα κυριότερα "αγκάθια" που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι:

  • Το δημοσιονομικό κενό του 2014, που η τρόικα ανεβάζει στο 1,8 δισ. ευρώ.
  • Το κενό των 200 εκ. στον φόρο ακινήτων.
  • Η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών.
  • Οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση.

Κοινοβουλευτικός Γολγοθάς

Την ίδια ώρα, την κυβέρνηση την περιμένει ένας κοινοβουλευτικός Γολγοθάς, καθώς μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να περάσει αλώβητη από τη Βουλή σε τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες: Στον φόρο για τα ακίνητα, στον προϋπολογισμό, στο νομοσχέδιο για την άρση των πλειστηριασμών και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια.

βουλή

Τελευταία τροποποίηση στις 07:48 - 26 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.