ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Έτοιμοι να "κλωτσήσουν" την καρδάρα με το... (φρέσκο) γάλα

01:01 - 29 Νοε 2013 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Έτοιμοι να "κλωτσήσουν" την καρδάρα με το... (φρέσκο) γάλα
Δεν είναι φαίνεται αρκετή στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ένταση από τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα και από τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση, και για το λόγο αυτό υπουργοί ανοίγουν νέο μέτωπο, αυτή τη φορά, μεταξύ τους, με φόντο τη διάρκεια του... φρέσκου γάλακτος!

Φουντώνει η κόντρα για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς, μετά την κοινή συνέντευξη του κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια- όπου τέθηκε και το θέμα της αύξησης της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος ώστε να μειωθεί η τιμή του για τους καταναλωτές- ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στη Βουλή αμφισβήτησε ορισμένες από τις προτάσεις τους, που αφορούν στο συγκεκριμένο κτηνοτροφικό προϊόν.

 

Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, εξήγησε ότι η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος -πρόταση που περιλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης- θα δημιουργήσει πρόβλημα "διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή".

 

Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η φρεσκότητα του φρέσου γάλακτος υπολογσίσθηκε στις 5 ημέρες, διότι επικρατούν άλλες συνθήκες- καιρικές και παραγωγής- σε σχέση με τις βόρειες χώρες. 

tsa2

Ο κ. Τσαυτάρης είπε χαρακτηριστικά ότι σε μία βορειότερη χώρα, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, οι συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής είναι διαφορετικές, καθώς "υπάρχουν 5 ή 6 μεγάλοι κτηνοτρόφοι και ένα σύγχρονο φορτηγό, που πηγαίνει σε αυτούς σε πολύ μικρή απόσταση χιλιομετρική και συλλέγει μέσα σε 3 στάσεις την απαιτούμενη ποσότητα για να την πάει στο εργοστάσιο για να το μεταποιήσουν, επειδή ο καθένας από αυτούς τους κτηνοτρόφους  έχει παραγωγή 10 τόνους" .

 

Κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή την ίδια ποσότητα για να την μαζέψει κανείς π.χ. στην Ήπειρο, "θα κάνει αναρίθμητα δρομολόγια και θα φτάσει μέχρι και την τελευταία κορυφούλα, γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων και είναι μικρές οι ποσότητες του γάλακτός τους".

 

«Φανταστείτε, λοιπόν, αυτό το φορτηγό να γυρίσει όλες αυτές τις περιοχές και να είναι το γάλα μέσα στο γνωστό σε όλους μας "γκιούμι", γιατί οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουν προμηθευτεί παγολεκάνες, δεν έχουν όλοι τις αυτόματες αρμεκτικές μηχανές που έχουν στην Ολλανδία και δεν μπαίνει το ανθρώπινο χέρι, με θερμοκρασία στους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, θα φτάσει στη μεταποιητική μονάδα και θα το μεταποιήσει το εργοστάσιο και θα αρχίσει στη συνέχεια η αντίστροφη πορεία και θα φορτωθούν όλα αυτά πάλι στα ίδια ψυγεία και θα φτάσουν στα νησιά μας μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε μέσα στο καλοκαίρι και θα το παραδώσει κάποιος νωρίς το πρωί, πριν καλά-καλά ανοίξει το μικρό σούπερ μάρκετ και πάντοτε όλα αυτά σε αντίθεση με τον Ολλανδό, όπου μέσα σε λίγα χιλιόμετρα θα πάει το φορτηγό και θα τα διαθέσει σε 3 ή 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που είναι στην περιοχή και θα τα διαθέσει και θα μπουν κατευθείαν στα ψυγεία. Πάντοτε, ο Ολλανδός, κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είτε ατμοσφαιρικές είτε διαρθρωτικές...».

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Τσαυτάρη, εάν περάσει η επέκταση το μέτρο αυτό, "θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται η δημόσια υγεία των καταναλωτών". 

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πέρα από τον καταναλωτή και την υγεία του, υπάρχει και η συζήτηση για την υποστήριξη της ντόπιας παραγωγικής διαδικασίας, και κατ' επέκταση και του κτηνοτρόφου.

 

Πάντως, ο κ. Τσαυτάρης φαίνεται να συμφωνεί με τη διάκρισή του «φρέσκου γάλατος της μίας ημέρας», αλλά πρότεινε να γίνεται η διάκριση με αντικειμενικότερους όρους. 

tsa4

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πώς η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση του πενθήμερου που έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα για να θεωρείται το γάλα φρέσκο και σκοπεύει να καθιερώσει ένα άλλο σύστημα που θα δημιουργεί μια μεγαλύτερη γκάμα για τους καταναλωτές, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές.

 

Για την προοπτική αυτή. η Κυβέρνηση επικαλείται εκτός από τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και την επιθυμία της για υποχώρηση των τιμών καταναλωτή.

 

"Η επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλατος στις επτά ημέρες, από τις πέντε που είναι σήμερα, είναι μία από τις ρυθμίσεις που εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά", δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

 

Το θέμα αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι προγραμματίζουν διαμαρτυρίες στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:00 - 29 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.