ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία προβλήματα και ένα Σύμφωνο που μπορούν να "βραχυκυκλώσουν" την κυβέρνηση

23:12 - 29 Νοε 2013 | Πολιτική
Τρία προβλήματα και ένα Σύμφωνο που μπορούν να "βραχυκυκλώσουν" την κυβέρνηση
Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα με την τρόϊκα, οι κόντρες- μεγαλύτερες ή μικρότερες- που μαίνονται ή υποβόσκουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την Υγεία, την Παιδεία, το φρέσκο γάλα και το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκαλούν πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Σε κάποιες περιπτώσεις στελέχη (του ίδιου κόμματος) προσπαθούν να αναβιώσουν την κόντρα επαρχίας- κέντρου, όπως έγινε και στο φόρο ακινήτων. Σε ορισμένες, οι κυβερνητικοί εταίροι αγωνιούν να πείσουν για τις διαφορετικές ιδεολογίες και αφετηρίες τους. Και σε κάποιες άλλες, απλώς παρακολουθούν σιωπηλά τις εξελίξεις...

Αρχής γενομένης από τη σύγκρουση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, η οποία οδηγείται πλέον στα άκρα.

 

Μετά την απόφαση για διακοπή συμβάσεων, ο κ.Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε τους γιατρούς του Οργανισμού με νέα μέτρα, σε περίπτωση που συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, "για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαιώματα τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη".

 

Οι γιατροί ανακοίνωσαν παράταση των κινητοποιήσεων τους έως τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

 

"Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και το εννοώ. Δεν μπορεί ο γιατρός να απεργεί το πρωι και το βράδυ να εχει ιατρείο και να πληρώνεται απο τον ΕΟΠΥΥ, διακόπτουμε τις συμβάσεις, και τα ραντεβού θα τα μοιράσουμε στους άλλους συμβεβλημένους γιατρούς", επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

k2

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο σε περίπτωση που γιατροί επιμείνουν σε απεργίες. "Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο θέμα της διαθεσιμότητας- η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή, όχι για το αν θα γίνει η μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση θα γίνει οπωσδήποτε", είπε χαρακτηριστικά.

 

Αποστάσεις παίρνει το ΠΑΣΟΚ από την απόφαση του υπουργείου Υγείας για διακοπή των συμβάσεων με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται άλλη προσέγγιση στο ζήτημα.

Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ, και κυρίως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίοα παραμένει κλειστό επί 14 εβδομάδες, η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου, και είναι πολύ ορατό πλέον το ενδεχόμενο να χαθεί το εξάμηνο, εάν δεν αρχίσουν αμέσως τα μαθήματα.

 

Κάλεσμα προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών για να ανοίξει το Ίδρυμα απηύθυνε ο υπουργός Παιδεία, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος συνεδριάζουν την Δευτέρα για να λάβουν αποφάσεις.

 

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και του ζήτησε να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του ΕΚΠΑ και να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσα άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε.

 

Στο ΕΜΠ λειτουργούν τέσσερις από τις εννέα σχολές (Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Ναυπηγών), ενώ οι υπόλοιπες πέντε τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

k3

Το γάλα...

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, κατόπιν υποδείξεως του ΟΟΣΑ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές για τον καταναλωτή.

 

Μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο με την κόντρα που σημειώθηκε πρόσφατα ανάμεσα σε βουλευτές από την επαρχία και τα αστικά κέντρα, για το φόρο ακινήτων.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, υποστήριξε ότι η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος θα δημιουργήσει πρόβλημα "διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή"- καθώς όπως είπε στην Ελλάδα επικρατούν άλλες καιρικές συνθήκες και συνθήκες παραγωγής σε σχέση με τις βόρειες χώρες- και θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία.

 

Στο ίδιο μήκος, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, διερωτήθηκε για το πώς εξασφαλίζεται ότι η επιμήκυνση στη διάρκειας ζωής του γάλακτος από 5 σε 8 ή και 10 ημέρες θα επιφέρει σοβαρή μείωση της τιμής του...

k4

Σύμφωνο συμβίωσης

Και το "κερασάκι στην τούρτα": η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι θα προωθήσει, μετά από διάλογο, τροπολογία για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

 

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ήρθε μετά τις πληροφορίες ότι οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ έχουν «παγώσει» την τροπολογία.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ότι θα περιμένει το τελικό κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, προκειμένου να λάβει θέση.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:20 - 30 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.