ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριάκος: "Κακοφορολογημένοι", όχι "υποφορολογημένοι" οι Έλληνες

09:00 - 02 Δεκ 2013 | Πολιτική
Κυριάκος: "Κακοφορολογημένοι", όχι "υποφορολογημένοι" οι Έλληνες
Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση με τη διαπραγμάτευση εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας ως μεγαλύτερη δυσκολία το θέμα των πλειστηριασμών. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα βρεθεί λύση για όσους έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους.

«Υπάρχει μια δυσκολία στη διαπραγμάτευση, γνωστά τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, σημαντικότερη δυσκολία υπάρχει στο θέμα των πλειστηριασμών καθώς η τρόικα επιμένει» αναγνώρισε ο υπουργός.

Εκτίμησε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Πρέπει να έχουμε ορίζοντα τετραετίας, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, προτιμώ να πέσει μαχόμενη».

«Εγώ είμαι κατά της έντονης δραματοποίησης αυτών των διαφωνιών. Πιστεύω ότι με καλή διάθεση μπορεί να υπάρξει μια λογική λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη στάση της ότι η πρώτη κατοικία των αδύναμων πρέπει να προστατευτεί, με σχετικές τροποποιήσεις για να μην κρύβονται άνθρωποι που έχουν δυνατότητα να πληρώσουν.

«Θα προστατευτεί η κατοικία όσων δεν μπορούν να πληρώσουν. Μπορεί να δοθεί λύση όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να μπορεί η τράπεζα να τούς δίνει ενα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο με μια χαμηλή δόση του δανείου να μην κινδυνεύει η πρώτη κατοικία» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα ήθελαν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα, συμφωνώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική όσοι έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν» σημείωσε.

«Είμαστε κακοφορολογημένοι όχι υποφορολογημένοι»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαφώνησε δε, με την αποστροφή Στουρνάρα ότι οι Έλληνες είναι υποφορολογημένοι. «Αυτοί οι οποίοι πληρώνουν, τα συνήθη υποζύγια είναι υπερφορολογημένα. Είμαστε κακοφορολογημένοι στην Ελλάδα. Η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, και δεν εχει αποδώσει όσο έπρεπε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο, είναι κάνουμε προσλήψεις καινούριων ανθρώπων για να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένος. Υπάρχει αδυναμία στους κατόχους ακίνητης περιούσιας να πληρώνουν μαζεμένους φόρους».

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να ελέγξει τα πόθεν έσχες των δημοσίων υπάλληλων που έχουν βγάλει πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Πυρά στον Πελεγρίνη

Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη μπήκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. Μάλιστα ο υπουργός τον χαρακτήρισε ακατάλληλο και ζήτησε να αποχωρήσει από τη θέση του. «Είναι ντροπή (...) Κρύβεται πίσω από το αξίωμα του» τόνισε, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του.

«Ο πρύτανης δεν είναι κατάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το θέμα και αυτός να παίζει θέατρο (σ.σ στο Παρίσι). Εδώ ο κόσμος χάνεται οι φοιτητές αγωνιούν και ο πρύτανης να παίζει θέατρο. αν ένας πολιτικός έφευγε και κάνε το κέφι του τη στιγμή μιας κρίσης δεν θα ασκούσατε κριτική εσείς οι δημοσιογράφοι; Θα τον είχατε κάνει με τα κρεμμυδάκια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο νόμο για τη διαθεσιμότητα/ κινητικότητα όσον αφορά τα ΑΕΙ. «Τίθεται θέμα από το ΥΠΠΑΙΔ, και δικαίως, να γίνει σωστά η μοριοδοτηση, (...) υπάρχουν αδικίες... Επιβάλλεται να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στους φακέλους των υπάλληλων» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Καρφιά στον Μανιτάκη: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο ήμασταν ασυνεπής»

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε εκ νέου αιχμές κατά του προκατόχου του Αντώνη Μανιτάκης σημειώνοντας ότι «όταν ανέλαβα το υπουργείο ήμασταν ασυνεπής όσον αφορά τους 12.500 υπαλλήλους έχει γίνει αυτό. Απομένει το δεύτερο κύμα κινητικότητας/ διαθεσιμότητας δεν είναι απλό πράγμα είναι βαριά διαδικασία που πρέπει να είναι ανθεκτική και στα δικαστήρια. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» τόνισε.

Δήλωσε ακόμη ότι έχει παρεξηγηθεί η κινητικότητα, καθώς συνδέεται με απολύσεις. «Όπου η κινητικότητα εμφανίζεται ως κινητικότητα έχει πολλά να δώσει στο δημόσιο, είναι εργαλείο, Έχουμε εκατοντάδες δημοτικούς αστυνομικούς ΠΑ και τους μεταφέρουμε στο υπουργείο Οικονομικών» παρατήρησε.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:56 - 02 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.