ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισαν τα "όργανα" στη Βουλή για τον προϋπολογισμό- Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων ζήτησε ο Στ. Καλογιάννης

22:46 - 03 Δεκ 2013 | Πολιτική
Άρχισαν τα "όργανα" στη Βουλή για τον προϋπολογισμό- Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων ζήτησε ο Στ. Καλογιάννης
Με τις συνήθεις αντεγκλήσεις και αποκλίσεις ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του 2014, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Η "μάχη" θα κορυφωθεί το Σάββατο τα μεσάνυχτα, με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Στ. Καλογιάννης ζήτησε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ χαρακτήρισε ως "ρεαλιστικό" τον προϋπολογισμό, ο οποίος "επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα".

 

"Οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη του το Υπουργείο Οικονομικών", είπε ο Στ. Καλογιάννης και κάλεσε το τπουργείο "να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος". Τόνισε ότι χρειάζεται φορολογική δικαιοσύνη, και ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα "να εξετάσει τις αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

 

Είπε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί ένα ακίνητο στα Ιωάννινα ή στις ορεινές περιοχές της Πίνδου να έχει την ίδια τιμή με ένα ακίνητο στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

 

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της οικονομίας, ο εισηγητής της ΝΔ, είπε ότι το 2014 θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξη 0,6%, 3 δισ. πλεόνασμα (1,6% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ.

 

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος ο Στ. Καλογιάννης υπερασπίσθηκε το PSI ως "επιτυχημένο", δικαιολόγησε την αύξηση του χρέους το 2013 καθώς εγγράφηκαν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκτίμησε ότι το 2014 θα μειωθεί κατά 0,7% του ΑΕΠ έναντι του 2013.

b1

ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, μίλησε για τον Προϋπολογισμό του 2014 ο εισηγητής του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, o οποίος υποστήριξε ότι "κανείς πια δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση".

 

"Έχουμε ένα προϋπολογισμό στον αέρα, που δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Άρα δεν ξέρουμε τις θα γίνει με το φορολογικό και τα νέα μέτρα", ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι "θα έχει και άλλες αναθεωρήσεις ο Προϋπολογισμός, γιατί αυτό είναι θέλημα της Ε.Ε., αλλά και γιατί τα νούμερα που προβλέπονται, δεν θα επιτευχθούν".

ΠΑΣΟΚ: Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα μέτρα

"Όχι άλλα μέτρα, δεν αντέχουν οι πολίτες» ήταν το μήνυμα του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδη κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της

Βουλής.

 

Η κυβέρνηση "οφείλει να δεσμευτεί ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα", είπε ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος ζήτησε την χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία και να υπάρξει υγειονομική κάλυψη των ανέργων.

Κόμματα ελλάσσονος αντιπολίτευσης

"Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι κλασικός προϋπολογισμός του μνημονίου", τόνισε από την πλευρά του ο Εισηγητής των ΑΝΕΛ, Ν. Μαριάς, που ανέφερε οκτώ λόγους για τους οποίους τον καταψηφίζει. 

 

Ο προϋπολογισμός είναι "άχρωμος, χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους που συντάχθηκε υπό το άγχος του πρωτοεγνούς πλεονάσματος και της συμφωνίας με την τρόικα", σύμφωνα με την Εισηγητή της ΔΗΜΑΡ, Ασ. Ξηροτύρη, η οποία υπογράμμισε ότι "λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του τελούσε υπό αίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

 

«Ο Προϋπολογισμός θα ήταν σωστός αν κάνατε τα αντίθετα από αυτά που κάνετε τώρα», είπε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος.

b3

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.