ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: "Δίνουμε τη μάχη για τους κοινωνικά ασθενέστερους- Ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών με το νέο φόρο ακινήτων"

22:36 - 03 Δεκ 2013 | Πολιτική
Σαμαράς: "Δίνουμε τη μάχη για τους κοινωνικά ασθενέστερους- Ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών με το νέο φόρο ακινήτων"
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την προστασία των ανέργων, των φτωχών και των μικρομεσαίων στρωμάτων, και έχει στόχο τη δημιουργία μιας "υγιούς τραπεζικής πίστης που δεν θα ευνοεί μόνο τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες", έδωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, με θέμα "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

Ειδικά για τη φορολογία των ακινήτων, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι τα ακίνητα θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.

 

Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί "δεν κάνει να διακινδυνεύσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα".  Πρόσθεσε, δε, ότι σταδιακά θα γίνει η μείωση του ΦΠΑ, που το ξεκίνησε με την εστίαση, και θα γίνει πράξη το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

 

Ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα πέρασαν και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης. "Για πρώτη φορά εφέτος καλύψαμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα αποφύγαμε την χρεοκοπία, την οποία πλησιάσαμε. Διαψεύσαμε όμως εκείνους που περίμεναν χρεοκοπία. Τώρα συζητάμε όλοι για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια", είπε χαρακτηριστικά.

 

Παραδέχθηκε πως το τίμημα ήταν σκληρό, λέγοντας ότι η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,5 % και στους νέους στο 60%, σημειώνοντας ότι τέτοια τεράστια προσαρμογή δεν έχει γίνει μεταπολεμικά σε καμία χώρα.

 

"Πάψαμε όμως να παράγουμε ελλείμματα και τώρα θα παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας. Κρατηθήκαμε στο ευρώ, η έξοδος θα σήμαινε ξαφνικό θάνατο. Η έξοδος θα σήμαινε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας. Κάποτε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε λέγοντας αυτά, τώρα παραδέχονται κι εκείνοι ότι δεν έπρεπε να βγούμε από το ευρώ. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα εφέτος, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους. Θα διαψευστούν και στο ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία σταθεροποιείται, τα σπρεντς πέφτουν», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

sam2

Πυρά στην αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνολική στρατηγικής της, ενώ την κατηγόρησε ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας.

 

"Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις. Εκείνοι που πολεμούν τις επενδύσεις - όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής - δεν θέλουν ανάπτυξη. Η ασυδοσία εκείνων που μπλοκάρουν την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα σταματήσει", είπε χαρακτηριστικά. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναταραχή στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας λέγοντας ότι "κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν. Κάποιοι κρατούν την χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα πανεπιστήμια, εκείνοι θέλουν να τα κλείσουν. Σπάμε τις αλυσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν. Κάποιοι ποντάρουν και εύχονται στην καταστροφή της χώρας. Προσπαθούν να ματαιώσουν τις επενδύσεις που φέρνουμε στην χώρα".

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Υποστήριξε ότι 

"κάποιοι" φοβούνται πως η ανάκαμψη θα αρχίσει την επόμενη χρονιά, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο, θα επιτρέψει την διόρθωση κάποιων αδικιών ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους.

 

"Η ανάπτυξη θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα καλά νέα για την Ελλάδα θα είναι δυσάρεστα για εκείνους που πόνταραν στην καταστροφή της", συμπλήρωσε.

sam3

Επενδύσεις- μεταρρυθμίσεις

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι απλές λέξεις. "Για να τα πετύχουμε δίνουμε μάχη με εκείνους που δεν τα θέλουν" είπε ακόμη και παραδέχθηκε ότι το 2013 ήταν επώδυνη χρονιά, καθώς το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους είχε ξεπεράσει τα 9 δισ., αλλά τώρα είμαστε στην διαδικασία να τα εξαλείψουμε.

 

"Σήμερα συζητάμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Τί ανάπτυξη θέλουμε και πως. Αφήνουμε άλλους να κοιτάνε πίσω, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Στον αγώνα της ανάπτυξης κανένας δεν περισσεύει. Πέρα και πάνω από κόμματα, τους θέλουμε όλους μαζί μας αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να κρατήσει κολλημένη την Ελλάδα στο χθες", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

 

Για τον συνολικό παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας, υπογράμμισε ότι πέρα από τον τουρισμό και την ναυτιλία, η Ελλάδα πρέπει να παράγει τα πάντα στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες, στην ενέργεια, στην καινοτομία. 

 

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ όταν αξιοποιηθούν πλήρως, μπορούν να καλύψουν το ήμισυ των αναγκών της Ευρώπης για δεκαετίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:38 - 03 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.