ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμαχία Βενιζέλου - βουλευτών Ν.Δ. κατά Στουρνάρα

01:01 - 04 Δεκ 2013 | Πολιτική
Συμμαχία Βενιζέλου - βουλευτών Ν.Δ. κατά Στουρνάρα
Με φαρμακερή ειρωνεία, αλλά και ευθείες βολές κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την οικονομική ακολουθούμενη πολιτική, που ωστόσο και ο ίδιος στηρίζει.

Στο πλαίσιο αυτό μετά τα καρφιά που εκτόξευσε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κατά του κ. Στουρνάρα για το θέμα της υπερφορολόγησης, ο κ. Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο αναφερόμενος στον υπουργό Οικονοικών, για έλλειψη ευαισθησίας σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

 

Όλα αυτά μιλώντας σε περιορισμένο κύκλο δημοσιογράφων, λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Προχώρησε, δε, άλλο ένα βήμα παραπέρα. "Ο κ. Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος..." δήλωσε με το «δολοφονικό» του χιούμορ ο κ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον ο Υπ. Οικονομικών θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Έλληνας Επίτροπος.

 

Υπογράμμισε, δε, ότι ο κ. Στουρναρας εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη συμπόνια για τις κακουχίες του ελληνικού λαού. Με το σκεπτικό αυτό παρέπεμψε χαριτολογώντας και σε γνωστή παλαιότερη αναφορά του υπουργού Οικονομικών στη μητέρα του και τη χαμηλή σύνταξη που παίρνει.

 

Πάντως, συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα σαρκαστικά σχόλια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αυτά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια μίας χαλαρής κουβέντας με δημοσιογράφους, ενώ οι ίδιοι σχολίαζαν πως τέτοιες αναφορές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τις κάνει και όταν είναι παρών και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

benizelo

Επιμένει στη σκληρή γραμμή

Σε αντιδιαστολή με το κλίμα ειρωνείας, ο κ. Βενιζέλος επανέφερε τη σκληρή ατζέντα που τις τελευταίες μέρες έχει υιοθετήσει. Δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη στο θέμα των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι η τρόικα πρέπει να κατανοήσει την ιδιαίτερη σχέση του μέσου Έλληνα πολίτη με την πρώτη κατοικία του.

 

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί θα γίνει, και δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι οποίες, όπως είπε, αν χρειασθεί θα παραπεμφθούν και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν αρκούσε η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Επίτροπο Ολι Ρεν.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχει και σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συνοδεύσει επίσης τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στη  συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Κολέγιο των Επιτρόπων με αφορμή την επικείμενη ελληνική Προεδρία.

 

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί, θα συνοδεύσει τον κ. Σαμαρά σε ευρωπαϊκές χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως η Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία, όπου το σοσιαλιστικό SPD θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού που αναμένεται να σχηματισθεί άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε, δε, ότι μαζί πήγαν τον Οκτώβριο και στο Ισραήλ

Εν χορώ τα καρφιά κατά Στουρνάρα

Πάντως, τα καρφιά που παραπέμπουν στην απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα δε λείπουν ούτε από το κόμμα της Ν.Δ. Πολλοί καλοβλέπουν ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό πριν από τις ευρωεκλογές και τη μετακίνηση του σε άλλο σημαντικό πόστο εκτός κυβέρνησης.

 

Ακόμα και συνομιλητές του υπουργού, που μπροστά του τον υπολήπτονται, στο παρασκήνιο με σχόλια τονίζουν ότι κινείται «αλλού» και με τις δηλώσεις του ουσιαστικά δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι:

  • Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη «Real News» επανέρχεται στο θέμα της υπερφορολόγησης χαρακτηρίζοντάς την εκ νέου «αντιαναπτυξιακό μέτρο»,
  • Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή διαρρέει ότι ο κ. Καραμανλής σκέφτεται να μην είναι ξανά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με τη ΝΔ λόγω των θέσεων του υπουργού Οικονομικών για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004 -2009.
  • Παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ξεκίνησε στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014, με σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, δια στόματος μάλιστα του εισηγητή της ΝΔ. Ειδικότερα, ο Στ. Καλογιάννης ζήτησε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ χαρακτήρισε ως «ρεαλιστικό» τον προϋπολογισμό, ο οποίος «επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα».

kalogiannis

«Οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη του το Υπουργείο Οικονομικών» τόνισε ο Στ. Καλογιάννης και κάλεσε το Υπουργείο «να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος». «Χρειάζεται φορολογική δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά, και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών «να εξετάσει τις αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί ένα ακίνητο στα Ιωάννινα ή στις ορεινές περιοχές της Πίνδου να έχει την ίδια τιμή με ένα ακίνητο στα βόρεια προάστια της Αθήνας».

 

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας μέσω του «Βήματος» της Κυριακής έστειλε σαφή απάντηση «είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας».

 

Πάντως πρωθυπουργός και ο κ. Στουρνάρας την Τετάρτη θα βρεθούν στις Βρυξέλλες, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα όπου θα αδράξουν την ευκαιρία για να μεταφέρουν στους εταίρους και δανειστές μας για τις ελληνικές θέσεις και να ενημερώσουν για την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.