ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Πρωτοβουλίες για να ξαναβρούν το "φώς" τους, νοικοκυριά με απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ

18:16 - 05 Δεκ 2013 | Πολιτική
Μαξίμου: Πρωτοβουλίες για να ξαναβρούν το "φώς" τους, νοικοκυριά με απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ
Πρωτοβουλία συνεργασίας με τους δήμους, ώστε να μην διακόπτεται ή να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το θέμα συζητήθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τα ενεργειακά, ενόψει και της επίσκεψης, την Πέμπτη, στην Αθήνα, του επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη το Σάββατο, με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της διοίκησης της ΔΕΗ.

 

Στόχος είναι να διαμορφωθούν δίαυλοι επικοινωνίας των τοπικών κοινωνιών με τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ και να αντιμετωπίζονται άμεσα τέτοιου είδους προβλήματα, στις περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα άτομα δεν εντάσσονται στις ομάδες πληθυσμού για τις οποίες ήδη η Επιχείρηση δεν διακόπτει την ηλεκτροδότηση ή δεν έχουν κάνει τις σχετικές διαδικασίες, για να ενταχθούν.

 

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς, εφόσον περιέρχονται σε γνώση τους περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, να ενημερώνουν τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ.

 

Υπενθυμίζεται ότι δεν γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης:

  • Σε πελάτες που έχουν οποιαδήποτε είδους εξάρτηση από μηχανικά μέσα.
  • Σε πελάτες με κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) και στους «ευάλωτους» πελάτες.
  • Στο σύνολο των πελατών της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (βαρυχειμωνιά, καύσωνας, κλπ) ή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, που ξεκινά από τη δυσκολία ή αδυναμία των καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και μεταφέρεται "προς τα πίσω", στους παραγωγούς ενέργειας και στη ΔΕΠΑ που τους προμηθεύει με φυσικό αέριο.

 

Εν τω μεταξύ, οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ διαμορφώνονται τώρα στα 250 εκατ. ευρώ, ποσό σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα 450 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει πριν λίγους μήνες. Εξ αυτών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών κυμαίνονται στα 70 εκατ. ευρώ, μειωμένες επίσης σε σχέση με τα 250 εκατ. ευρώ που είχαν φτάσει το 2012.

revma.660 1

Μείωση ενεργειακού κόστους

Επί τάπητος, τέθηκαν οι δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, με στόχο τη διάσωση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική «ανάσα» αναμένεται με την εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας (σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα), που παρέχει τη δυνατότητα έκπτωσης στα βιομηχανικά τιμολόγια, με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής ρεύματος προς τις επιχειρήσεις, σε περιόδους που θα κριθεί αναγκαίο και μετά από προειδοποίηση. Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι υπό συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

 

Από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε άλλωστε και στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ενεργειακό κόστος είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ότι, χωρίς να παραγνωρίζονται τα προβλήματα της ΔΕΗ και της αγοράς, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε εξέλιξη, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του καυσίμου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Από πλευράς ΔΕΠΑ τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν αποκλείεται ωστόσο και η εναλλακτική της προσφυγής στη διαιτησία (όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις), αν κριθεί σκόπιμο.

 

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα στάδια, μετά την εισαγωγή, θέμα που σχετίζεται ωστόσο και με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

 

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, ύστερα από την πρόταση της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό καθεστώς διανομής που ισχύει τώρα. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η όποια αλλαγή, θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και σε μεταβατικά στάδια, δεδομένου ότι οι ισχύουσες άδειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, οπότε υπάρχει ζήτημα έγερσης απαιτήσεων αποζημίωσης από τους επενδυτές.

depa

Αποκρατικοποιήσεις και Υδρογονάνθρακες

Επιπλέον, έγινε επισκόπηση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει πώληση έως και 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, διαχωρισμό και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει παραγωγικό δυναμικό (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά), που αντιστοιχεί στο 30% της σημερινής ΔΕΗ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, με διάθεση του 17% των μετοχών.

 

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασε, επίσης, τις εξελίξεις σε σχέση με την υπογραφή των συμβάσεων για παραχώρηση των περιοχών Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων για έρευνες πετρελαίου. Στόχος είναι η υπογραφή να γίνει ως το τέλος του χρόνου, εφόσον συμφωνηθεί το φορολογικό καθεστώς.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:01 - 05 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.