ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Στις 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα o Αχμέτ Νταβούτογλου

11:36 - 06 Δεκ 2013 | Πολιτική
Στην Αθήνα με «κυπριακό μενού» θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από τις πολιτικές διαβουλεύσεις που είχαν στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αν. Μητσιάλης με τον τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου, την οποία φέρεται να επιθυμούσε ασμένως η Άγκυρα ενόψει και της έναρξης της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2014, αναμένεται να επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, την ώρα που η τουρκική πλευρά εμφανίζεται επισπεύδουσα. Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν επίσης τον προβληματισμό τους για την απροθυμία που μοιάζει να διακατέχει την ελληνική πλευρά να προχωρήσουν οι «χιαστί συναντήσεις» Ελληνοκυπρίων – Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων – Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση το αρνείται αυτό, την ίδια στιγμή που απορρίπτει σε όλους τους τόνους τα περί τετραμερούς.
Παράλληλα, είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα επιθυμούσε το άνοιγμα κάποιων ενταξιακών κεφαλαίων της ευρωπαϊκής της πορείας επί ελληνικής Προεδρίας (σσ. συζητήσεις γίνονται π.χ για το Κεφάλαιο 23 που αφορά στα «Θεμελιώδη Δικαιώματα). Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι κατά την καλοκαιρινή επίσκεψη του κ. Ευ. Βενιζέλου στην Τουρκία είχε ανακοινωθεί ο σχεδιασμός να πραγματοποιηθεί μέσα στους πρώτους μήνες της ελληνικής Προεδρίας και το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Σε αυτό το θέμα έχουν εκφραστεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιτιθέμενες απόψεις περί της χρησιμότητάς του ή μη. 
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές «αναπτύσσουν ταχύτητα» - όχι απαραίτητα όμως με τον ίδιο ρυθμό – ώστε να αρχίσει επιτέλους ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η πληροφορία ότι ο κ. Μητσιάλης, που έχει οριστεί να αναλάβει τον ρόλο του συνομιλητή της τουρκοκυπριακής πλευράς όταν θα αρχίσουν οι «χιαστί συναντήσεις» Ελληνοκυπρίων – Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων – Αθήνας, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (ενδεχομένως στις 18 – 19 Δεκεμβρίου) για συνομιλίες στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Η μετάβαση του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον κρίνεται από ενημερωμένους κύκλους ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό καθώς, όπως κατέστη σαφές και κατά την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Λονδίνο και τη συνάντηση που είχε με τον βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που «κάνουν για την ώρα παιχνίδι στο Κυπριακό». Οι Αμερικανοί θεωρούνται οι μόνοι που μπορούν να πείσουν την Άγκυρα να εμφανιστεί εποικοδομητική, σε μία στιγμή μάλιστα που οι συνομιλίες για το Κοινό Ανακοινωθέν που θα κηρύξει επίσημα την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων έχουν βαλτώσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.