ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης- Η τρόϊκα έκανε ρελάνς

01:54 - 08 Δεκ 2013 | Πολιτική
Προϋπολογισμός: Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης- Η τρόϊκα έκανε ρελάνς
Με την τρόϊκα να "κλέβει" την παράσταση ανακοινώνοντας στο "παρά πέντε" της ψηφοφορίας- το βράδυ του Σαββάτου- ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση έλαβε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αφού τέτοιο χαρακτήρα έχει, παραδοσιακά, η υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Το κυβερνητικό σκάφος ετοιμάζεται πλέον να περάσει τους επόμενους "κάβους": το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων, τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, και το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2014, υπερψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου με 153 ψήφους "υπέρ", 142 "Όχι" και ένα "παρών".

 

Το timing που έγινε η ανακοίνωση της τρόϊκας, ερμηνεύται ως κίνηση ρελάνς από τους εκπροσώπους της τριμερούς, και ως απάντηση στην απόφαση της Αθήνας να καταθέσει μονομερώς τον προϋπολογισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, καθώς παραμένουν μέτωπα ανοιχτά. 

 

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση που προηγήθηκε κινήθηκε σε πολύ χαλαρούς τόνους, με κύριο χαρακτηριστικό τα μισο-άδεια έδρανα της Βουλής. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τη χαλαρότητα αφ΄ενός στο γεγονός ότι τα πάθη εκτονώθηκαν κατά την πρόσφατη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, και αφ΄ετέρου στις δύσκολες μάχες που ακολουθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Επιπλέον, υπήρξαν ομαδικά πυρά από βουλευτές και των κομμάτων της συμπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών.

Σαμαράς: "Έτος ανάκαμψης και διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους του 2014"

Τη διαβεβαίωση ότι οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων στρωμάτων θα παραμείνουν προστατευμένες, έδωσε ο πρωθυπουργός.

 

Έκανε λόγο για επανάσταση που- όπως είπε- θα τη φέρει ο προϋπολογισμός, λέγοντας ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι τρεις στόχοι για το 2014 είναι η οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, επιστροφή στη κοινωνία

μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές.

 

Ο κ. Σαμαράς είπε ,ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά και πως πρόκειται για το πρώτο βήμα για να αποδεσμευθούμε από το μνημόνιο και έτσι εξασφαλίζεται η εθνική μας ανεξαρτησία.

 

"Αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας. Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

 

Χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι δεν χρεοκόπησε η χώρα, σημειώνοντας ότι αυτοί που χρεοκόπησαν ήταν οι κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού και ο κρατισμός όπου επικρατούσε στη δύση.

 

Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λαϊκισμό, και πρόσθεσε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι "προβλέψιμοι γιατί δεν έχουν πολιτική, έχουν φανατισμό και τους ενοχλεί η λέξη επιτυχία|.

samaras081213

Γ. Στουρνάρας: "Δεν είμαι εδώ για να είμαι αρεστός..."

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του, τόνισε ότι δεν είναι καλός στην επικοινωνιακή διάσταση. "Δεν είμαι εδώ για να είμαι αρεστός. Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο", διεμήνυσε, επισημαίνοντας τις έως τώρα επιτυχίες της Ελλάδας αλλά και σκιαγραφώντας τους στόχους του 2014.

 

Αναφορικά με τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως οι επαφές έχουν διαρκέσει πολύ, αλλά τόνισε ότι αυτό απορρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συναινεί τυφλά στις αξιώσεις της τριμερούς.

 

"Έχουμε όντως αργήσει με την τρόικα, διότι δεν συναινούμε, αλλιώς θα έπρεπε να δεχτούμε δημοσιονομικό κενό 2,9 δισ. που μας έλεγαν στην αρχή, με οριζόντια μέτρα", εξήγησε. Ο ίδιος απέρριψε κάθετα τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το χρέος, κάνοντας λόγο για ένα "σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας".

 

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα έχει διανύσει το 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα επιτρέψει και για την αντιμετώπιση του χρέους, χρέος που "έχει μέση υπολειπόμενη διάρκεια περίπου 16 χρόνια, με το 75% να είναι μακροπρόθεσμο".

 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στόχος καιπροσωπικό του στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

στου081213

Τσίπρας: "Εξαφάνισαν το ευρώ..."

H λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης προβλέπει "διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου, και ρήτρα ανάπτυξης", διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών αποτελεί μέρος του σχεδίου της τρόικας για "μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους με μισθούς των 300 ευρώ", και την "τελευταία πράξη του δράματος για την ολοκλήρωση του κύκλου της εσωτερικής υποτίμησης".

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως "με στόχο να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, εξαφάνισαν το ευρώ από την Ελλάδα".

 

Υποστήριξε ότι το σχέδιο της τρόϊκας είναι η απόλυτη υποτίμηση των ακινήτων και η εκποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι τράπεζες θα εξαγοραστούν "από τα ίδια funds που σήμερα μιλούν με την τρόικα". Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε την υπόθεση των πλειστηριασμών, «δούρειο ίππο για να αλλάξει χέρια η χώρα» και να «καταλυθεί» η ανεξαρτησία της.

Βενιζέλος: " Ο Τσίπρας εκφράζει την Ελλάδα του προχθές..."

Σκληρή απάντηση στη κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Απαντώντας στα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι υποστηρικτές του Προϋπολογισμού εκφράζουν την Ελλάδα του χθες, ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι «εκφράζει την Ελλάδα του προχθές», και προτείνει την "επιστροφή στα βαθιά αίτια της κρίσης".

 

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ πως λειτουργεί χωρίς «καμία αίσθηση ευθύνης», έχοντας «βολευτεί στο ότι άλλοι σηκώνουν τη δυσανάλογα μεγάλη ευθύνη».

 

Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως με τις δηλώσεις του περί κινδύνου για τις καταθέσεις θέλει να σπείρει «τον πανικό» και τις φήμες για «Grexit», έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που «θα λειτουργήσει ως βάση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας», που ταυτόχρονα «θεμελιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

 

Στρέφοντας το βλέμμα του στα ανοιχτά «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν πρόκειται να αρθεί η προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και μικρομεσαία νοικοκυριά, καθώς αυτό θα ήταν «κοινωνικά ανάλγητο».

βενι081213

Κόμματα ελάσσονος αντιπολίτευσης

Ως μία ακόμα «πράξη στην τραγωδία που εξελίσσεται στην Ελλάδα» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2014 ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Έκανε λόγο για ένα «μόρφωμα προϋπολογισμού» που πλήττει τους πολίτες και «υποθηκεύει με δυσβάσταχτα δάνεια τις μέλλουσες γενεές».

 

Για ένα «κατάπτυστο προϋπολογισμό», μίας «κυβέρνησης που έχε εκλεγεί με ψέματα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

 

Την αντικατάσταση του μνημονίου με ένα σύμφωνο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και την αντικατάσταση της τρόικας από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

 

Σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως δεν εκπροσωπούν παρά διαφορετικές εκδοχές του καπιταλισμού και διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα μετατρέπουν το λαό σε «κομπάρσο στην κάλπη».

βουλή081213

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 08 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.