ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση- Με το "όπλο παρά πόδα" στο Μαξίμου. Όλα τα σενάρια για πλειστηριασμούς και νέο φόρο ακινήτων

01:01 - 09 Δεκ 2013 | Πολιτική
Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση- Με το "όπλο παρά πόδα" στο Μαξίμου. Όλα τα σενάρια για πλειστηριασμούς και νέο φόρο ακινήτων
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο προϋπολογισμός- όπως άλλωστε αναμενόταν- πήρε το πράσινο φως από τη Βουλή χωρίς προβλήματα και εκπλήξεις, αλλά στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα "δύσκολα είναι μπροστά". Το κυβερνητικό σκάφος πρέπει να περάσει από αρκετούς "σκοπέλους", και ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από το γεγονός πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα...

Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί, σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο του Eurogroup, χωρίς την πλήρη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να παρουσιάσει στους ομολόγους του κάποια σημεία προόδου, δεδομένου ότι η πλήρης συμφωνία, όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το 2014.

 

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να ακολουθηθεί η μέθοδος "δυο στη συσκευασία του ενός", δηλαδή να περιλαμβάνει και την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, ώστε η κυβερνητική πλειοψηφία να δοκιμαστεί μόνο σε μία περίπτωση. Πρόκειται για δυο θέματα-φωτιά που προκαλούν τριγμούς στη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να μειώνεται η σημασία άλλων ζητημάτων (όπως είναι το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών), στο να ολοκληρωθεί το deal με την τρόϊκα.

Σενάρια περί ΠΝΠ για πλειστηριασμούς

Την ίδια ώρα, σενάρια φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να νομοθετήσει τη μερική άρση των πλειστηριασμών ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να παρακάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών της.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", υπάρχουν περίπου 30.000 νοικοκυριά που, ενώ έχουν τα οικονομικά μέσα, δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μερική άρση της απαγόρευσης, προστατεύοντας παράλληλα την πρώτη κατοικία όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

 

Να σημειωθεί ότι το θέμα των πλειστηριασμών θα τεθεί ούτως ή άλλως την Τρίτη στη Βουλή, καθώς θα συζητηθεί η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση της ισχύουσας ρύθμισης και απαγόρευση πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds.

 

Για τα δυο θέματα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη και όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πιθανόν να συνεχιστούν και εξ αποστάσεως ( μέσω τηλεδιασκέψεων), κατά τις επόμενες εβδομάδες.

 

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα, με ή χωρίς το πράσινο φως της τρόικας, καθώς ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προστασία του υφιστάμενου νόμου. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από το βήμα της Βουλής τις δυο βασικές δεσμεύσεις του: ο φόρος ακινήτων θα είναι δίκαιος και θα φέρνει ελαφρύνσεις για το 75% των νοικοκυριών, ενώ από τους πλειστηριασμούς θα προστατευθεί η κατοικία των φτωχών και των μεσαίων εισοδημάτων που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν.

daneia081213

Σενάρια για νέο φόρο ακινήτων σε light εκδοχή

Πιο "λάιτ" για την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων που κατέχουν ακίνητη περιουσία, έρχεται ο νέος φόρος ακινήτων. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες μονοκατοικιών και διαμερισμάτων που έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους και για τα μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια θα είναι χαμηλότεροι.

 

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιφυλάσσει ελαφρύνσεις από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το χαράτσι για κατόχους διαμερισμάτων και μονοκατοικιών ενώ το νέο σύστημα φορολόγησης επιφυλάσσει φοροελαφρύνσεις ακόμα και για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, συνολικής αξίας πολύ μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται επί το πλείστον κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου και πλήρως δομημένα οικόπεδα.

 

Για τους ιδιοκτήτες κτισμάτων και εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, οι επιβαρύνσεις θα είναι αυξημένες, μόνο εφόσον στην περιουσία περιλαμβάνονται και αδόμητα οικόπεδα εκτός σχεδίου.

 

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, με το νέο σύστημα, πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα – ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα (γιαπιά, ξενοίκιαστα σπίτια ή γραφεία, που δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα). Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα κτίσματα αυτά.

 

Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ πληρώνουν σήμερα μόνο ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα κτίσματα, ενώ με το νέο σύστημα θα πληρώσουν μόνο τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όχι όμως και τον συμπληρωματικό Ενιαίο φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

 

Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του ΦΑΠ, δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών. Για τα κτίρια οι συντελεστές θα είναι από 2 εως 13 ευρώ ανά τ.μ, για τα οικόπεδα από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τα αγροτεμάχια ο βασικός συντελεστής ορίζεται στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

φοροι081213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.