ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: "Να τελειώσουμε γρήγορα τη δουλειά με την τρόικα" - Στις 15:00 η συνάντηση Στουρνάρα-δανειστών

01:01 - 11 Δεκ 2013 | Πολιτική
Κυβέρνηση: "Να τελειώσουμε γρήγορα τη δουλειά με την τρόικα" - Στις 15:00 η συνάντηση Στουρνάρα-δανειστών
Να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα και να γεφυρώσει τις διαφορές με την τρόϊκα, το συντομότερο δυνατόν, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, η οποία ξεκινά σήμερα Τετάρτη νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της τριμερούς, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στόχος της Αθήνας είναι να εκταμιευθεί η δόση του 1 δις ευρώ, έως το τέλος του έτους...

Πιο αναλυτικά, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα περάσουν στις 3 μετά το μεσημέρι το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα έχουν τετ α τετ με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον Κωστή Χατζηδάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Δύο είναι τα μεγαλύτερα "αγκάθια": το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

 

Σημειώνεται ότι στο Μαξίμου, περιμένουν την απάντηση της τρόϊκας για τις αμυντικές βιομηχανίες, η αναδιάρθρωση των οποίων αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμή από το καλοκαίρι. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, είχε εκτιμήσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου.

 

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα ΕΑΣ αναδιαρθρώνονται, με μια λύση τύπου "ΕΛΒΟ", δηλαδή με εκκαθάριση εν λειτουργία. Η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση.

 

Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

 

Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή, όπως ελπίζει το οικονομικό επιτελείο, τότε το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG) θα συνεδριάσει αμέσως με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του υπολοίπου, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τη δόση του Προγράμματος Στήριξης, που είχε επί της αρχής εγκριθεί τον περασμένο Ιούλιο.

troi101213

Τελευταία τροποποίηση στις 10:24 - 11 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.