ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διυπουργική σύσκεψη για express αδειοδότηση επιχειρήσεων

21:21 - 11 Δεκ 2013 | Πολιτική
Διυπουργική σύσκεψη για express αδειοδότηση επιχειρήσεων
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά πολλά υπουργεία, και ο στόχος είναι στις αρχές του χρόνου να είναι έτοιμη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα, το θέμα της διευκόλυνσης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, συζήτησαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπου και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Το υπουργείο στοχεύει στη μείωση του χρόνου διάρκειας που απαιτείται για την αδειοδότηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν, τον Απρίλιο, στον υπουργό έναν "οδικό χάρτη" για τη δραστική μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης.

 

Οι υπουργοί επεξεργάζονται σχέδιο για την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με τον εκ των υστέρων έλεγχο όλων των προδιαγραφών λειτουργίας τους από πιστοποιημένους φορείς. Σημειώνεται, ότι το καθεστώς του εκ των υστέρων ελέγχου των προδιαγραφών λειτουργίας των επιχειρήσεων ισχύει σήμερα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων, περιλαμβάνει :

  • Σύστημα "δήλωσης συμμόρφωσης".
  • Έλεγχοι όχι εκ των προτέρων, αλλά κατά τη λειτουργία.
  • Έλεγχος των επιχειρήσεων από πιστοποιημένους φορείς.
  • Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά στη συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος θα χρησιμοποιηθούν τρία εργαλεία:

  • Η αυτοσυμμόρφωση με ευθύνη της επιχείρησης με υπεύθυνη δήλωση.
  • Η πιστοποίηση τρίτου όπως γίνεται πχ στην έκδοση πολεοδομικών αδειών από μηχανικούς.
  • Αξιοποίηση των εργαλείων της αγοράς. Δηλαδή αν μια εταιρεία παρουσιάσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα συνάγεται πως οι εταιρείες που ασφάλισαν την επιχείρηση έχουν πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο.

gr111213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.