ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: "Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες με την τρόϊκα, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία"

23:01 - 11 Δεκ 2013 | Πολιτική
Μαξίμου: "Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες με την τρόϊκα, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία"
Η γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόϊκα- με αιχμή τους πλειστηριασμούς, το φόρο ακινήτων και τις αμυντικές βιομηχανίες- δεν κατέστη δυνατή κατά την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με εντατικούς ρυθμούς, αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη τους. "Θα φανεί εάν είμαστε κοντά σε συμφωνία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό. Είπε, πάντως, ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα...

Στις συσκέψεις που είχαν την Τετάρτη οι επικεφαλής της τριμερούς με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των πλειστηριασμών και το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο- σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου- η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει στη Βουλή το αργότερο έως την Παρασκευή.

 

Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί στο να δεχθούν κάποιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών, χωρίς όμως να μπορούν να προδικάσουν αν θα υπάρξει συμφωνία.

 

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, η συζήτηση εστιάζεται σε τρεις παραδοχές. Δηλαδή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

 

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου σύμφωνα με τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ.

 

Την Πέμπτη, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, κατά την οποία θα συζητηθούν το θέμα των ομαδικών απολύσεων. 

 

Τέλος να σημειωθεί ότι στις εκκρεμότητες, πέρα από την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

plhstiriasmoi111213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.