ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Υποβρύχια, ακίνητα και χρέος βάζουν «φωτιά» στην πολιτική κόντρα

12:29 - 16 Δεκ 2013 | Πολιτική
Με αιχμή τα ζητήματα διαφάνειας αναμένεται να κλείσει ο χρόνος, καθώς στην εκπνοή του, το θέμα των υποβρυχίων, αλλά και του τρόπου διαχείρισης του χρέους αναμένεται να τεθεί κυρίαρχα στην πολιτική ατζέντα.
Στο φόντο και των εξελίξεων στη δίκη Μαντέλη, ήδη,  ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η δαπάνη για έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους «έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα  χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει  υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012.  Το 2012- χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκ. Σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25εκ € και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκ. € και 1,5 εκ € ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για  την διεκπεραίωση του PSI.  Επειδή, το συνολικό ποσό δαπάνης,  1 δις 116 εκ €, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα  φτωχοποίησης και  εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας» καταλήγει ο κ. Τσίπρας δίνοντας τον τόνο για το τι μέλλει γενέσθαι αυτήν την εβδομάδα.
Κι αυτό την ώρα που  στις 18/12 θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία με την οποία στοχοποιείται κυρίως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και λόγω δημοσκοπήσεων το θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης.
Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να σφυροκοπήσει πολιτικά τους επικριτές τους, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και τους εσωκομματικούς αντιπάλους του σε μια σαφή προσπάθεια να επανακτήσει τον έλεγχο των κινήσεων καθώς στις 19/12 υπάρχει και συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι λειτούργησε σε απόλυτη συμφωνία με την «όλη κυβέρνηση» υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της διάσωσης των ναυπηγείων και των θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να συνδέσει την κίνηση Τσίπρα με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα φτάνοντας ακόμη και στην εποχή του Άκη Τσοχατζόπουλου -τους οποίους σήμερα έχει αποκηρύξει το ΠΑΣΟΚ και “συμμαχούν” με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εβδομάδα, πάντως, θα κλείσει με τη συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται για το εάν θα υπάρξουν διαρροές από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ… Κι όλα αυτά την ώρα που την αυγή του χρόνου ξεκινά ο «Γολγοθάς» με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, που η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2δισ.€, εκ των οποίων, τα 315εκ.€ προκαλούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, κ.ά.. Αυτά συνδέονται με την επόμενη δόση των 4,9δισ.€, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593δισ.€….
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.