ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονη αντίδραση του Κύπριου προέδρου στις προκλήσεις της Τουρκίας

13:16 - 16 Δεκ 2013 | Πολιτική
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε πλήρη στήριξη στον Ντερβίς Έρογλου, δηλώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε «καλή βούληση και ευελιξία ως τώρα».
Την έντονη αντίδραση του  προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πορκάλεσαν οι δηλώσεις στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών.
 
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε πλήρη στήριξη στον Ντερβίς Έρογλου, δηλώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε «καλή βούληση και ευελιξία ως τώρα». Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα προσφέρει κάθε στήριξη σε ιδέα, ή συμφωνία που μπορεί να παρουσιάσουν οι Τουρκοκύπριοι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θέλει να στείλει τρία μηνύματα.

Πρώτον, προς τους Τουρκοκυπρίους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα προσφέρει κάθε υποστήριξη για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο, προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι «τώρα είναι η σωστή στιγμή για να υπάρξει πολιτική βούληση».Υπέδειξε ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν και θα έρθουν σε συναίνεση για το κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην κάνουν μανούβρες τακτικής, όπως είπε, για να αναστέλλουν τη διαδικασία, αλλά να έρθουν σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, που θα θέσουν τη βάση για συνολική λύση.

Το τρίτο μήνυμα ήταν προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για να συμβάλουν εποικοδομητικά για λύση. Υπέδειξε ότι διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποδεκτή και μίλησε για ένα σύστημα που θα βασίζεται στην καλή βούληση των «δύο κρατών» και για διζωνική, δικοινοτική λύση.

Για συναίνεση, που υπήρξε στις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αναφέρθηκε και ο Ντερβίς Ερογλου. Στη δική του δήλωση είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε καλή βούληση, η οποία όμως, πρόσθεσε, δεν επέφερε αποτέλεσμα, λόγω της ελληνοκυπριακής στάσης. Κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «προσπαθεί να κωλυσιεργήσει για την επανέναρξη των συνομιλιών». Ο κ. Έρογλου κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να σταματήσει να θέτει προϋποθέσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του τόνισε ότι αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση στα όσα είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στα κατεχόμενα, «δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμπλακεί σε ένα διάλογο για να δοθεί δικαιολογία στις σαφείς δηλώσεις του Έρογλου ότι εξαντλούμενου του χρόνου ή του περιθωρίου χρόνου, που θέτει η τουρκική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου Β’».
 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως τα όσα δυστυχώς έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί «δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θέλησης».
 
Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες, που επέδειξαν ότι επιθυμούν λύση, να στρέψουν την προσοχή τους προς την χώρα που αμφισβητεί τα αδιαμφισβήτητα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων τόσο για την προκλητική στάση του Τούρκου ΥΠΕΞ όσο και για την ενέργεια του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να συναντηθεί μαζί του στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
 
«Η Άγκυρα συνεχίζει να επαναλαμβάνει εαυτόν», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου. Είπε πως επιτέλους πρέπει να κατανοήσουν όλοι και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να κατέχει την Κύπρο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά επιδιώκει και την λύση δύο κρατών.
Δυστυχώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες διαμόρφωσης κοινού ανακοινωθέντος, λειτούργησε εμπρηστικά, δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, παρά τα προβλήματα, ζητά όπως συνεχιστούν οι προσπάθειες για διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα πρέπει ωστόσο, όπως υπέδειξε, να περιλαμβάνει τις θέσεις αρχής, δηλαδή λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και με ισότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.