ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα

23:22 - 16 Δεκ 2013 | Πολιτική
Συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα
Πυρετός διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μια προσπάθεια να επέλθει συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετά τη ματαίωση του ταξιδιού του στο Μπακού, λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τριμερούς, ενώ στη συνεχεία οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν και νέα συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, μετά το ατελέσφορο ραντεβού που είχαν νωρίτερα.

 

Κατά τις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, έχει τεθεί εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), για τα οποία η τρόικα θα υποβάλλει έκθεση στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση η μη της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

 

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, βασικό σημείο τριβής είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών θα προστατεύεται από πλειστηριασμούς το 2014.

 

Το 2014 θα είναι έτος που θα λειτουργήσει ως μεταβατική περίοδος για το ζήτημα των πλειστηριασμών, έως την εφαρμογή μίας μόνιμης λύσης από το 2015, που θα έχει ως βάση το μοντέλο της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης. Στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το μεταβατικό στάδιο που θα ισχύσει για το 2014 αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και τα κριτήρια για την παράταση του καθεστώτος αναστολής. Έχει συμφωνηθεί η διατήρηση του «νόμου Κατσέλη» καθώς και η εφαρμογή μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής διαμεσολάβησης από το 2015 με βάση το Ιρλανδικό μοντέλο.

spitia161213

"Ήρθαν αρκετά βήματα πιο κοντά στις δικές μας θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνία. Υπάρχουν θέματα προς συζήτηση", ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι παρέθεσαν στοιχεία για τις επιπτώσεις των εναλλακτικών σεναρίων που συζητώνται στο τραπεζικό σύστημα.

 

Η παρουσία στελεχών της ΤτΕ κρίθηκε αναγκαία, λόγω ενδεχόμενων επιπτώσεων που θα έχει η τελική ρύθμιση στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η ΤτΕ έχει πλήρες μητρώο με τιμές ακινήτων και την πλήρη εικόνα της αγοράς, ενω στα σεναρια της Black Rock λαμβάνονται υπόψη δεδομένα με βάση τους ανοικτούς πλειστηριασμούς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το "R".

 

Πάντως στέλεχος του ΥΠΑΝ σημείωσε με νόημα ότι "θέλουμε να έχουμε όσα περισσότερα στοιχεία με τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων δεν είναι πάντοτε το ευκολότερο των πραγμάτων. δεν είναι μια εύκολη άσκηση".

 

Η κυβέρνηση μάλιστα επιμένει ότι ο στόχος "είναι να συμφωνήσουμε αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα", κάτι που παραπέμπει και στην ευαίσθητη ενδοκυβερνητική ισορροπία.

 

Να σημειωθεί πως η Δευτέρα είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση στο μέτωπο των πλειστηριασμών, δεδομένου ότι αύριο Τρίτη η τρόικα αποχωρεί από την Αθήνα.

eas161213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.