ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζική Ένωση και πολιτική Ασφάλειας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής. Σαμαράς: "Με θετικά μηνύματα για την Ευρώπη ξεκινά η ελληνική προεδρία"

18:01 - 19 Δεκ 2013 | Πολιτική
Τραπεζική Ένωση και πολιτική Ασφάλειας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής. Σαμαράς: "Με θετικά μηνύματα για την Ευρώπη ξεκινά η ελληνική προεδρία"
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώνεται, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη. Ο έλληνας πρωθυπουργός, είπε ότι η χώρα μας δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργιών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες, αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

 

Στην συνεδρίαση μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώ συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα με αξιοποίηση των μέσων που ήδη υπάρχουν. 

 

Συζητείται επίσης η διεύρυνση της έννοιας των κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης που μπορεί να συμπεριλάβει τους θαλάσσιους κινδύνους, θέμα που ενδιαφέρει την χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θέμα που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα μετά την συμφωνία για τα ΕΑΣ.

 

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το μεταναστευτικό με την αυξημένη πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία λόγω των εξελίξεων στην Συρία

 

Η τραπεζική ενοποίηση και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 28 ηγετών παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αρχικά οι "28" θα κάνουν απολογισμό της συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση που επετεύχθη στο Ecofin. Στη συνέχεια  θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Πάντως, μετά την «ιστορική» πολιτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση, που επετεύχθη στο Ecofin, αλλά και με την επανεκλεγείσα Άγγελα Μέρκελ στην Καγκελαρία της Γερμανίας, πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη, έπειτα από αρκετούς μήνες απραξίας, είναι έτοιμη να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές.

 

Την Παρασκευή, η Σύνοδος θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος θα ενημερώσει τους «28» για την επίδραση που είχε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

Σε ό,τι αφορά τέλος, την Ουκρανία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αρκεστούν σε ένα μήνυμα στήριξης στον ουκρανικό λαό και θα επαναλάβουν την ετοιμότητα της ΕΕ να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία.

ES191213

Τελευταία τροποποίηση στις 02:36 - 20 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.