ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υψηλοί τόνοι για τον ΕΝΦΙΑ. Ισχυρή η πιθανότητα να μην το ψηφίσει ο "ευρωσκεπτικιστής" Πολύδωρας

21:50 - 20 Δεκ 2013 | Πολιτική
Υψηλοί τόνοι για τον ΕΝΦΙΑ. Ισχυρή η πιθανότητα να μην το ψηφίσει ο "ευρωσκεπτικιστής" Πολύδωρας
Εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση, αλλά την παράσταση "έκλεψε" ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στο φόρο, κάνοντας λόγο για "δήμευση", ενώ χαρακτήρισε "εξακολουθητικά ψευδεπίγραφα" τα λογιστικά που τον στηρίζουν.

Ειδικότερα, ο κ. Πολύδωρας δήλωσε "ευρωσκεπτικιστής", υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πως "τα χωράφια των Ελλήνων δεν είναι φορολογητέα ύλη" και σε έντονο ύφος υπογράμμισε πως "το κρινόμενο ζήτημα δεν ήταν να αντικατασταθεί το χαράτσι από τον φόρο ιδιοκτησίας, αλλά ένα ελαφρύτερο και δικαιότερο σύστημα, που δεν θα ξεκινούσε απ' το χαράτσι ως βάση εκτιμήσεως".

 

Ο ίδιο μίλησε για δήμευση και αμφισβητώντας την επιχειρηματολογία του κόμματός του, ότι αντίστοιχοι φόροι υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι «φόρος χωρών τελουσών υπό κατοχήν». Υποστήριξε, δε, πως τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν από τη φορολογία των off shore εταιρειών. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε εάν θα καταψηφίσει ή εάν θα δηλώσει "παρών".

enfia201213

 

Η συζήτηση επί των άρθρων πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόσυρση δύο επίμαχων διατάξεων, που κατά την αντιπολίτευση ευνοούσαν τη φοροδιαφυγή μέσω off shore εταιρειών, ζητώντας ωστόσο να αφαιρεθούν και άλλες αντίστοιχες στο νομοσχέδιο, ενώ αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη στάση της τελευταίας απέναντι στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, με "αποκαλύψεις" εκ μέρους του Πάρι Κουκουλόπουλου, που προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Τσούκαλη.

 

Σύμφωνα πάντως με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να υφίστανται φοροαπαλλαγές off shore εταιρειών που δίνουν λαβή για φοροδιαφυγή. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εστιάστηκε στην αναστολή είσπραξης του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, τον οποίο υπολόγισε σε 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας ότι αντίστοιχους φόρους έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας πως στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν φορολογείται η κατοχή ακινήτου, αλλά το εισόδημα που παράγεται απ' αυτό.

 

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Λέτε πως θα καταργηθεί το τέλος που ίσχυε μέχρι σήμερα -και καταργήθηκε. Λέτε πως θα στοχεύσετε, ώστε τα έσοδα να είναι στον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Αυτό ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο. Λέτε πως θα φορολογήσετε την κατοχή έργων τέχνης - να δω πού θα τα βρείτε. Θα φορολογήσετε τις καταθέσεις των τραπεζών και δεν θα μείνει ούτε μία δραχμή από τα 160 δισ. που υπάρχουν στις τράπεζες. Κανείς δεν θα ασφαλίζει, και θα καταρρεύσει και η ασφαλιστική αγορά", ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

 

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επίκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά το98% των πολιτών δεν θα πληρώσει τίποτα και η Κουμουνδούρου θα περιμένει να εισπράξει τα φορολογικά έσοδα που χρειάζεται το κράτος, από 100.000 ανθρώπους. 

enfiaa201213

ΠΑΣΟΚ: Πολλές φορές η ακίνητη περιουσία υποκρύπτει φοροδιαφυγή

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ, "στοιχείο ολοκλήρωσης της χώρας μετά από μια μακρά περίοδο καθυστέρησης", υπενθυμίζοντας πως η Εθνεγερσία του '21 και η λήξη της Κατοχής, βρήκε αρκετούς Έλληνες με μεγάλες περιουσίες που παρέμεναν αφορολόγητες μέχρι σήμερα.

 

"Επειδή η έκρηξη των ανισοτήτων είναι εκτός ελέγχου, ο άμεσος αυτός φόρος είναι εξ αντικειμένου δικαιότερος από οποιονδήποτε έμμεσο. Πολλές φορές, η ακίνητη περιουσία υποκρύπτει κραυγαλέα φοροδιαφυγή. Δεν επιβάλλεται βεβαίως αναδρομικά η δικαιοσύνη, αλλά μπορεί να έχει και αυτόν το χαρακτήρα", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Π. Κουκουλόπουλου στη ΔΗΜΑΡ, για την οποία ισχυρίστηκε πως "στη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, είχαμε και προτάσεις που έλεγαν να εισπράξουμε 1 δισ. ευρώ από τους αγρότες για να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό".

 

"Με έκπληξη άκουσα τον κ. Κουκουλόπουλο να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα", απάντησεο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης. Υποστήριξε ότι το κόμμα του  είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, με έσοδα 500 εκατ. ευρώ από αγροτικά και μη αγροτικά ακίνητα. "Για τη φορολόγηση των αγροτικών προτείναμε διαφορετική κλίμακα, και αφορολόγητο για όλα τα αγροτεμάχια κάτω των 15 στρεμμάτων, ή αξίας από 20.000 έως 30.000 ευρώ", διευκρίνισε ο κ. Τσούκαλης.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς, αναφέρθηκε εκ νέου στην κατηγορία εκείνη των φορολογουμένων, οι οποίοι αγόρασαν με δάνειο κάποιο ακίνητο, αλλά έχασαν την κυριότητά του, λόγω χρεών προς την τράπεζα. "Να τα χρεωθεί η τράπεζα αυτά. Δεν το βάζετε", σχολίασε ο κ. Μαριάς, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Καπερνάρος στηλίτευσε τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στη φορολογική διοίκηση να προβαίνει σε συντηρητικές κατασχέσεις, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση και χωρίς να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος.

 

"Κάποτε, η Δεξιά και το Κέντρο έλεγαν πως αν έρθει στα πράγματα η Αριστερά, θα χάσουν τα σπίτια τους οι νοικοκυραίοι. Τώρα, στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού και του σοσιαλισμού, τα κατάσχετε αδιάκριτα", σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος (Νέα Μέρα), ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δίκαιος φόρος.

 

"Αν είχατε την ίδια λογική και προοπτική, στο να φορολογείτε όλους αυτούς οι οποίοι έχουν το χρήμα στην τσέπη τους κι όχι τον ελληνικό λαό, ο οποίος πεθαίνει, τότε πράγματι θα βρίσκατε τα έσοδα για να καλύψετε τις μαύρες τρύπες", σχολίασε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

enf201213

Τελευταία τροποποίηση στις 00:02 - 21 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.