ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Πέρασε τους "κάβους" του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών- "Έχασε" τον Β. Πολύδωρα

22:53 - 21 Δεκ 2013 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Πέρασε τους "κάβους" του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών- "Έχασε" τον Β. Πολύδωρα
Η κυβέρνηση πέρασε τους κάβους του ΕΝΦΙΑ και της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς, στη Βουλή, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η συγκυβέρνηση μετρά πλέον ένα βουλευτή λιγότερο, τον Βύρωνα Πολύδωρα. Και μπορεί να είμαστε σε εορταστική περίοδο, αλλά ήδη στο οικονομικό επιτελείο, έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο...

Πιο αναλυτικά, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» στο οποίο εμπεριέχονται και οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

 

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 7,8 και 9 ψήφισαν συνολικά 293 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 152, και κατά 141 βουλευτές.

 

"Περάσαμε ένα δύσκολο κάβο, έχουμε από τη νέα χρονιά τη διαπραγμάτευση για τη μεγάλη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Έχουμε ορισμένα ζητήματα να κλείσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε" τόνισε μετά την ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

 

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο διαγραφείς από την ΚΟ της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, και ο Απόστολος Κακλαμάνης λόγω ίωσης.

κα211213

"Έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο πλέγμα προστασίας, για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη", τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

 

ΕΝΦΙΑ

Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, από την Ολομέλεια της Βουλής και του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με 152 ψήφους, η οποία "σημαδεύτηκε" από την "απώλεια" του κ. Πολύδωρα για την κυβέρνηση, που καταψήφισε.

Ο βουλευτής διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρών υπουργού,  υπογραμμίζοντας ότι "επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην Παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής".

βυρων211213

Κατά τα λοιπά, ο Γιάννης Στουρνάρας, προέβη σε τρεις βελτιωτικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη διάταξη για την επιβολή προστίμων στις ληξιπρόθεσμες.

 

Συγκεκριμένα, επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα, ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμων θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν, και ξεκαθαρίζεται ότι τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η βελτίωση έγινε προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το άρθρο αυτό είχε δεχτεί τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης.

 

"Διαβάζω ακόμα Μαρξ, Λένιν (ζήτησε συγγνώμη από την Αλέκα Παπαρήγα) και θέλω να απαντήσω στον κύριο Τσίπρα ότι ακόμα και τώρα προσπαθώ να συνθέσω απόψεις! Ο κ. Τσίπρας πιστεύει σε δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό ! Με τον τσαμπουκά του λεει ότι δεν θα πληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα ...Θα πέσει σύντομα στην θάλασσα" ανάφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στην επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε στις επικρίσεις, ότι οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες ισοδυναμούν πλήρως με επανάληψη της ισχύουσας ρύθμισης του κώδικα φορολογικής διαδικασίας που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο. Τόνισε ότι η επίμαχη διάταξη "εναρμονίζει το καθεστώς της είσπραξης με τις ισχύουσες διατάξεις. Τίποτα καινοφανές δεν εισάγεται".

 

Ο υπουργός ανέφερε, δε, ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα πρόστιμα ήταν στο 60%, στο 100% και στο 120% της οφειλής, ενώ τώρα αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, το πρόστιμο θα είναι 10% και θα φτάσει στο 30% μετά από πάροδο δυο ετών. Επίσης δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε όποιον έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και το επιτόκιο- όπως είπε- "θα είναι όσο μπορούμε χαμηλότερο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών".

καβο211213

"Σημειώνεται αντιστροφή της πραγματικότητας. Αδικαιολόγητες αντιδράσεις στα ΜΜΕ που οδηγεί σε παραπληροφόρηση του λαού", ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. "Μειώνουμε το ποσοστό των προστίμων από 120% σε 20% και μας λοιδορούν;" διερωτήθηκε.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι και τα δυο νομοσχέδιο, για το νέο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, αποτελούν την χαριστική βολή για την ελληνική οικονομία, και μίλησε για "επικοινωνιακό Βατερλό" του κ. Σαμαρά.

 

Για αναξιοπιστία, η οποία αποδεικνύεται διαχρονικά, κινδυνολογία, που πλήττει τη χώρα και έλλειμμα σοβαρών προτάσεων, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή τα νομοσχέδια για τον φόρο ακινήτων και την αναστολή πλειστηριασμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.