ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

2014: Χρονιά με τις "δημοσκοπήσεις" περιφερειακών και ευρωεκλογών, αλλά με ορίζοντα εθνικές εκλογές

01:01 - 31 Δεκ 2013 | Πολιτική
2014: Χρονιά με τις "δημοσκοπήσεις" περιφερειακών και ευρωεκλογών, αλλά με ορίζοντα εθνικές εκλογές
Να αφήσει πίσω το μνημόνιο και να δώσει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής επιχειρεί να δώσει με το νέο έτος η κυβέρνηση, καθώς μπροστά της βρίσκονται κρίσιμες εκλογικές μάχες που θα κρίνουν τη βιωσιμότητά της.

"Στις εκλογές πουλάς προσδοκία" λέει στο "R" παλιός κοινοβουλευτικός, ο οποίος τονίζει ότι ο κ. Σαμαράς εν όψει ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα προσπαθήσει να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας, ώστε να μαζέψει τις διαφυγόντες ψήφους και να κρατήσει τα "γκέμια" της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

 

Ήδη το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι το 2014 η χώρα θα κάνει το πρώτο μεγάλο άλμα να βγει από το μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έχει κάνει και τόνισε ιδιαίτερα ότι σε αυτούς οφείλονται τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφει η οικονομία.

 

"Το 2014 θα κάνουμε και το μεγάλο βήμα να βγούμε από το Μνημόνιο. Τώρα απλώς αρχίζει να αχνοφαίνεται το φώς στην άκρη του τούνελ. Στο τέλος του 2014 το φώς αυτό θα το βλέπουν όλοι", τόνισε χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι το 2013 ήταν το "έτος μηδέν", η κυβέρνησή του έβαλε τέλος στην κατρακύλα και πως το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανόδου.

 

Με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και την προσδοκία ελάφρυνσης του χρέους, είτε μέσω επιμήκυνσης αποπληρωμών και μείωσης επιτοκίων, είτε μέσω δομικών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα, με ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης, η κυβέρνηση θα θελήσει να στείλει εντός κι εκτός ένα μήνυμα ότι είναι η μόνη εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας.

sam301213

Η μάχη των Περιφερειών

Με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, το διακύβευμα θα είναι οι Περιφερειακές εκλογές, αλλά και κάποιοι Δήμοι όπου θα συναχθούν και το πολιτικά συμπεράσματα. Εκεί, στις 18 και 25 Μαϊου 2014, αναμένεται σκληρή η μάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Αττικής, καθώς Συγγρού και Κουμουνδούρου αναμένεται να επιστρατεύσουν, έστω και χωρίς τη θέλησή τους, στελέχη πρώτης γραμμής, σε μια προσπάθεια να μετρήσουν δυνάμεις ιδίως στον πρώτο γύρο. Άλλωστε, οι τοπικές θα προηγηθούν κατά μία εβδομάδα των ευρωεκλογών, ενώ στον δεύτερο γύρο η εκλογή θα προκύψει μετά από συμμαχίες ή συνεργασίες ανάλογα τη στάση των υπολοίπων υποψηφίων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη πλευρά της ΝΔ φαίνεται να έχει κλείσει η υποψηφιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, αν και ενδιαφέρεται και ο βουλευτής, Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ μέχρι πρότινος ήταν στενό το μαρκάρισμα και στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν ότι ο βουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, θα "υποκύψει" στις πιέσεις να είναι υποψήφιος μετά τα ευγενικό όχι της δυναμικής βουλευτίνας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ ακούγεται και το όνομα του ηθοποιού, Γιώργου Κιμούλη ως μια υποψηφιότητα που δεν θα είναι στενά κομματική.

 

Στον δήμο του Πειραιά, ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, είναι ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος της ΝΔ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ οι πιέσεις στον βουλευτή, Θόδωρο Δρίτσα καλά κρατούν, με τον ίδιο όμως να έχει ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις.

ekloges301213

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η προσωπικότητα του Γιάννη Μπουτάρη και η αποδοχή που έχει σε όλο το πολιτικό φάσμα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιλογή για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στη Κρήτη, μια περιφέρεια βαρόμετρο, με ιδιαίτερο συμβολισμό για το ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα του βουλευτή Χανίων, Γιώργου Σταθάκη, παραμένει σταθερά στο τραπέζι καθώς συγκεντρώνει, λόγω του προφίλ του, μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας, απέναντι στον Σεραφείμ Τσόκα, πρώην Περιφερειάρχη Κρήτης και νυν Γ.Γ. του Υπ. Ανάπτυξης.

 

Στη Συγγρού μετρούν διαρκώς ενδεχόμενες υποψηφιότητες των βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα και Έλενας Ράπτη, ενώ παίζει και το όνομα του βουλευτή, Γιάννη Ιωαννίδη, τόσο για τον δήμο όσο και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η εκ νέου υποστήριξη του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα μετά τα όσα έγιναν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μάλλον θεωρείται απίθανη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά δύο σενάρια στη συμπρωτεύουσα, το ένα με υποψήφιο τον βουλευτή του κόμματος Τάσο Κουράκη και το δεύτερο με υποψήφιο τον πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό των τελευταίων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο Χάρη Καστανίδη.

 

Όσον αφορά τέλος την Περιφέρεια Αττικής, η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις καθώς η Συγγρού "μετρά" παρασκηνιακά διάφορες υποψηφιότητες από ένα ευρύ φάσμα προσώπων.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν καταλήξει στην υποψηφιότητα της βουλευτού, Σοφίας Σακοράφα, καθώς τα πηγαίνει πολύ καλά στις κρυφές δημοσκοπήσεις με αντιπάλους διάφορους υποψηφίους από τη ΝΔ ακόμη και απέναντι στον Γ. Σγουρό, ωστόσο παίζει ακόμη και για το δήμο Αθηναίων.

PASOK301213

Τα χρίσματα του ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος εκλογικής αγωνίας κινείται και το ΠΑΣΟΚ. Στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα, αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως "μητέρα των μαχών" που είναι κομβική για την επιβίωση του κινήματος. Έτσι. σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις και πληροφορίες η Χαριλάου Τρικούπη σκοπεύει να στηρίξει:

  • Στο δήμο Αθηναίων τον νυν δήμαρχο Γιάννη Καμίνη.
  • Στο δήμο Θεσσαλονίκης τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
  • Στην περιφέρεια Αττικής τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και τη στήριξη της ΝΔ.
  • Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.
  • Στην περιφέρεια Κρήτης τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Η στήριξη, εκτός απροόπτου, στους συγκεκριμένους υποψηφίους με τις όποιες δυνάμεις έχει πλέον το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία θεωρείται δεδομένη, καθώς φέρονται αποφασισμένοι να θέσουν και πάλι υποψηφιότητα, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ακόμη, καθώς:

  • Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ουδείς γνωρίζει ακόμη τις προθέσεις του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Δημήτρης Κουσελάς καραδοκούν και το παλεύουν στο παρασκήνιο.
  • Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τις προσπάθειες της Χαρ. Τρικούπη να διαλύσει τον συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη, φαίνεται ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και της ΔΗΜΑΡ αυτή τη φορά.
  • Στην περιφέρεια Ιονίου ακούγεται πολύ έντονα το όνομα της βουλευτού Άντζελας Γκερέκου.
  • Στην περιφέρεια Θεσσαλίας προαλείφεται η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Έκτορα Νασιώκα.
  • Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο νυν περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος.

 

Για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας τα πράγματα είναι αρκετά θολά ακόμη όσον αφορά τις προθέσεις της Χαρ. Τρικούπη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 στις οποίες ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική όντας στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να κερδίσει τις 8 από τις 13 περιφέρειες!

 

Γ. Α.

ekloge301213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.