ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς- Βενιζέλος: Πρώτο ραντεβού το '14 για τα... 25 ευρώ, με το βλέμμα στην τρόϊκα

01:01 - 07 Ιαν 2014 | Πολιτική
Σαμαράς- Βενιζέλος: Πρώτο ραντεβού το '14 για τα... 25 ευρώ, με το βλέμμα στην τρόϊκα
Με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την αναβολή της επίσκεψης του Ότμαρ Κάρας στην Αθήνα, και περίπου 10 μέρες πριν την επιστροφή των ελεγκτών της τρόϊκας στη χώρα μας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν για πρώτη φορά μέσα... στο 2014, στο πρωθυπουργικό γραφείο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα ανοικτά ζητήματα.

"Ποδαρικό" με σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει η κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν άμεσες λύσεις.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δέκα ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, θα βρεθούν την Τρίτη για πρώτη φορά το 2014 στο πρωθυπουργικό γραφείο, για μια «ανοικτή» συζήτηση επί όλων των κρίσιμων ανοικτών ζητημάτων, με κεντρικό αυτό του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Μετά από την σκληρή ενδοκυβερνητική σύγκρουση των προηγούμενων ημερών, μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αναζητείται λύση στο ζήτημα του εισιτήριου στα νοσοκομεία.

 

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η ρύθμιση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσε να καταργηθεί με την προϋπόθεση να συμφωνηθεί ισοδύναμο μέτρο. Όπως είπε, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αναζητηθούν ισοδύναμα, ώστε να εξαιρεθούν από τη χρέωση συγκεκριμένες ομάδες ανέργων. «Το μέτρο των 25 ευρώ είναι εξυγιαντικό μέτρο, το θεωρώ ορθό, το υπερασπίζομαι, αλλά σέβομαι τις διαφορές με τον ΠΑΣΟΚ και θα συζητήσω μαζί τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

εισιτηριο060114

Μία από τις προτάσεις οι οποίες εξετάζονται ως εναλλακτικό μέτρο είναι η επιβολή τέλους σε όλα τα παραπεμπτικά για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Η τρόικα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν έχει αντίρρηση για την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ, αρκεί να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής στα παραπεμπτικά.

 

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συντηρηθεί άλλο η σύγκρουση Γεωργιάδη - ΠΑΣΟΚ. Για τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο προέχει η ενότητα της κυβέρνησης, η οποία όμως πολλές φορές κλυδωνίζεται από διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις μεταξύ των δυο εταίρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Και στο βάθος η... τρόϊκα

Στο τραπέζι της σύσκεψης των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου θα βρεθούν και τα ανοικτά μέτωπα (δημοσιονομικό κενό, ομαδικές απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις, δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, εργασιακά) ενόψει της νέας φάσης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

 

Όπως είναι λογικό, οι δυο αρχηγοί αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη στρατηγική τους έναντι της τρόικας και να επαναβεβαιώσουν την γραμμή που έχουν χαράξει εδώ και καιρό, ότι δεν θα δεχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, που αποτελεί και βάση για την έναρξη της όποιας ουσιαστικής συζήτησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

τροικα060114

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:34 - 07 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.