ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.: Ντεμπούτο με έντονη προεκλογική χροιά και... δόσεις τρομοκρατίας

01:54 - 09 Ιαν 2014 | Πολιτική
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.: Ντεμπούτο με έντονη προεκλογική χροιά και... δόσεις τρομοκρατίας
Με ξεκάθαρη ατζέντα, αλλά ... προεκλογική, ξεκινά η ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κίνηση, που από πολλούς κατακρίθηκε, του Αλέξη Τσίπρα να «γράψει» στα παλαιά υποδήματά του την τελετή έναρξης, έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να χαράξει τις διαχωριστικές γραμμές εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, που παίρνουν πλέον χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Το δίλημμα "εντός ή εκτός ευρώ", γίνεται δίλημμα για "εντός ή εκτός Ε.Ε." από τον Πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια μαρκαρίσματος του κ. Τσίπρα, γεγονός, που αναμένεται εν όψει των εκδηλώσεων της Προεδρίας να κυριαρχήσει. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την απουσία του κ. Τσίπρα όχι μόνο «αντιευρωπαϊκή», αλλά επίσης «αντιδυτική και αντινατοϊκή». Και η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την απουσία του κ. Τσίπρα από την επίσημη τελετή προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και στους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης.

 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ελπίζει πως οι έλληνες πολίτες, πολλοί εκ των οποίων ασφυκτιούν από τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών, θα ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους και των παιδιών τους. «Τους έχω εμπιστοσύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε ότι ίσως ψηφίσουν με θυμό, προκαταβάλλοντας ουσιαστικά ότι θα είναι ο θυμός που θα τους οδηγούσε προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο ίδιος, χαρακτήρισε ευθέως τη Χρυσή Αυγή «αντιδημοκρατικό κόμμα».

tel090114jpg

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι η πολιτική σταθερότητα επηρεάζει την οικονομία και με τη σειρά της η έλλειψή της «επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών». Για τον λόγο αυτό, «οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», μήνυμα με εμφανείς αποδέκτες.

 

Τόσο από τα λόγια του κ. Μπαρόζο όσο και από τα όσα διεμείφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφές, σημείωναν κοινοτικές πηγές προς «Το Βήμα» ότι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία εφάρμοσε με επιτυχία το πρόγραμμα και πλέον βγήκε στις αγορές, είναι η απόδειξη ότι η ακολουθούμενη συνταγή φέρνει αποτελέσματα.

 

Ωστόσο, από το ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κίνηση αυτή δίνει πόντους στον προεκλογικό αγώνα, καθώς ξεκαθαρίζει στα μάτια τω πολιτών ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινείται σε άλλη κατεύθυνση με αυτή της ευρω – λιτότητας. Απάντηση στις αιχμές που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς για την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της», εμμένοντας στην αντιγερμανική του ρητορική

tele090114

Τρομοκρατία

Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα που προέκυψε για την τρομοκρατία, μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ενός εκ των βασικών στελεχών της 17Ν.

Τη διαγραφή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται ως συμπαθούντες των τρομοκρατικών ιδεών της 17Ν, ζήτησε η ΝΔ, επικαλούμενη δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Π. Τατσόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε περίτρανα, όπως τονίζει το κυβερνών κόμμα, ότι «υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων της 17Ν.

 

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για παραληρήματα τα οποία «προσβάλλουν τον κάθε δημοκρατικό πολίτη».
telet090114

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.