ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα προς Σαμαρά για «τραπεζικά σκάνδαλα»

12:17 - 14 Ιαν 2014 | Πολιτική
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Τραπεζικά σκάνδαλα» κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με στόχο να φέρει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το μείζον θέμα της συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αμφισβητώντας το στόχο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση με επιστροφή των χρημάτων από το ΤΧΣ. «Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία της ανακεφαλαιοποίησης (38/9.11.2012 Πράξη υπουργικού Συμβουλίου), ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές ώστε λόγω και της επίτευξης συνεργειών που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα 40 δις και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.

Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες» σημειώνει ο κ. Τσίπρας και ερωτά τον Πρωθυπουργό.

«Μετά το σκάνδαλο του ΤΤ, που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα;

Αν αληθεύει η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους – αφού από τα 40 δις που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δις, ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.